Kubice se Paroubkovi omlouvat nemusí

Praha - Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice se nemusí omlouvat předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi za údaje obsažené v takzvané Kubiceho zprávě a ani mu nemusí platit žádné peníze. Rozhodl o tom pražský městský soud, když zamítl Paroubkovu žalobu. Paroubek tvrdil, že policejní zpráva z roku 2006 poškodila nejen jeho stranu, ale i soukromý a rodinný život. Paroubek žádal omluvu a finanční satisfakci. Rozsudek zatím není pravomocný. Paroubek k soudu nepřišel, rozhodnutí soudu ale označil za absurdní a chce se proti němu odvolat. Kubice je s verdiktem spokojen.

Podle soudu Kubice při předkládání zprávy postupoval jako policista, oprávněnost jeho kroků tedy mohou posuzovat jen příslušné policejní orgány. Kubice nebyl osobou, která zavinila zveřejnění spisu. Soud také poukázal na to, že v dřívějším kárném řízení s Kubicem nebylo zjištěno, že by bývalý šéf ÚOOZ vybočil ze svých práv a povinností. „Rozsudek samozřejmě vítám, očekával jsem ho,“ řekl ČT Kubice.

Paroubek původně vedle Kubiceho žaloval i ministerstvo vnitra, soud však dnes tuto část řízení zastavil. Protože žalobce požaduje po vnitru peníze - konkrétně polovinu z původní částky uvedené v žalobě, tedy 50 tisíc korun - musí věc nejprve projednat samotné vnitro. Až poté by o nároku mohl rozhodovat soud, a to Obvodní soud pro Prahu 7, kde ministerstvo sídlí.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Jiří Paroubek

"Je především mojí lidskou povinností se proti dnešnímu rozhodnutí soudu odvolat. Rozsudek je absurdní. Zpráva obsahovala účelové drby a dezinformace pocházející od zločinců, jejichž jediným cílem bylo zabránit ČSSD zvítězit ve volbách. Původně utajená zpráva unikla díky politikům ODS a KDU-ČSL v čele s Ivanem Langerem.“


Soud měl původně vynést verdikt už minulý týden. Nakonec ale vyhlášení rozsudku kvůli blížícím se volbám odložil. „Přestože jde o spor dvou soukromých osob, má věc významný politický přesah a náš soud nechce, aby byl zneužíván k jakémukoli politickému boji,“ vysvětloval už dříve mluvčí Městského soudu v Praze Petr Kulawiak.

Takzvaná Kubiceho zpráva mluví o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Tehdejší premiér Paroubek se měl podle dokumentu snažit ovlivňovat vyšetřování některých případů - například neobjasněnou vraždu podnikatele Františka Mrázka nebo údajnou korupční kauzu biolíh. Zpráva obsahovala i pasáž, podle níž Paroubkův známý Bohumír Ďuričko „měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek“.

Vydáno pod