Začíná soutěž o nejtiššího ruzyňského dopravce

Praha – Na ruzyňském letišti začíná třetí ročník soutěže o nejtiššího leteckého dopravce. Výsledky budou vyhlášeny na základě měření, která budou probíhat po celou letní sezonu od června do října, kdy létá nejvíce letadel. Hladinu hluku v okolí Letiště Praha zaznamenává monitorovací systém ANOMS8, který sbírá data na třinácti stanicích. Pro potřeby soutěže budou využity stanice v Červeném Újezdu, Unhošti, Suchdole a ve středu a na jihovýchodním okraji Horoměřic. Soutěž vyhlásily Letiště Praha a Městská část Praha 6, jejím cílem má být motivace leteckých dopravců k větší ohleduplnosti k životnímu prostředí s důrazem na otázku hluku.

Průběžné výsledky soutěže budou zveřejňovány na webu Prahy 6. Jednotlivé společnosti budou zařazeny buď do kategorie proudových nebo vrtulových letadel. Mezi proudovými letadly figuruje deset dopravců, kteří létají na Ruzyni nejčastěji. V kategorii vrtulových letadel jsou další tři společnosti. Novinkou letošního ročníku je podle ředitele Letiště Praha pro Letecký obchod, provoz a řízení majetku Jiřího Pose, že lepší ohodnocení získají společnosti, které co nejúplněji obsadí svá letadla cestujícími.

„Soutěží se snažíme apelovat na prestiž leteckých společností. Výsledkem je zlepšení kvality bydlení a života v okolních částech letiště,“ uvedl starosta MČ Praha 6 Tomáš Chalupa. Podle něj nejde o to, trestat letecké společnosti za porušení pravidel, ale o to, vyzdvihnout ty společnosti, které dokážou k respektování limitů přidat ještě ohleduplnější přístup nejen k životnímu prostředí, ale i k lidem žijícím v okolí letiště.

Ve druhém ročníku soutěže o nejtišší aerolinky zvítězily společnosti KLM v kategorii proudových a Austrian Airlines v kategorii vrtulových letadel. V úvodním ročníku soutěže zvítězila společnost easyJet.

Vydáno pod