Cestující se držel dvě hodiny na schůdkách australského rychlíku

Adelaide – Dvě hodiny cestoval americký turista Chade Vance na schůdkách vagonu slavného australského dálkového vlaku známého jako The Ghan. Při cestovní rychlosti přes 100 km/h téměř zmrzl, než si ho povšiml personál. Na schůdky naskočil v zastávce v jihoaustralském Port Augusta, když zjistil, že mu vlak, kde měl všechna zavazadla i pas, ujíždí. O jeho dobrodružné cestě informovala na svých stránkách BBC. Vlak Ghan jezdí z Adelaide na severním pobřeží Austrálie přes Alice Springs uprostřed kontinentu do Darwinu na jižním pobřeží, jeho trasa měří téměř tři tisíce kilometrů a cesta mu trvá dvě noci.

Vanceho rozhodnutí bylo prý instinktivní. Když na zastávce spatřil, jak se vlak rozjíždí, rozběhl se za ním a naskočil na schůdky, dovnitř se ale dostat nedokázal. Když vlak krátce poté znovu zastavil, snažil se Vance křikem a tlučením do oken přilákat pozornost cestujících. Ti ho sice prý viděli, ale žádný z nich mu nepomohl dostat se dovnitř.

Vlak se brzy zase rozjel a na cestě do Alice Springs dosáhl až 110kilometrové rychlosti. Devatenáctiletý Američan oblečený pouze v džínách a tričku stihl během této cesty natočit videoklip na svůj digitální fotoaparát, ale potom mu rychle začaly docházet síly. „Bál jsem se, že moje ruce zmrznou a znecitliví tak, že se neudržím a spadnu,“ uvedl Vance. Teprve po dvou hodinách si jeho křiku všiml strojvedoucí Marty Wells, dlouho ale nedokázal zjistit, odkud přichází. „Upozornil další zaměstnance, ale ti mě také nemohli najít - asi jim nepřišlo na mysl, že by někdo mohl být venku,“ popsal posléze Vance.

Když ho strojvedoucí konečně spatřil, zatáhl za záchrannou brzdu. Když se pak mladý Američan dostal do vlaku, měl prý úplně bílou kůži a modré rty. „Měl jsem štěstí, že jsem byl naživu,“ citoval Vanceho australský deník Herald Sun.