Policie zřídí dvě speciální jednotky pro akce extremistů

Ústí nad Labem - Pod severočeskou a severomoravskou policií vzniknou nové profesionální pořádkové jednotky, které budou nasazovány při extremistických akcích. Podobné útvary těžkooděnců nyní působí jen v Praze a na jižní Moravě. Policejní prezident Oldřich Martinů předpokládá, že počet extremistických akcí bude růst, a jednotky jsou proto potřebné. Kompletní by mohly být asi za dva roky.

Podle severočeského policejního ředitele Jiřího Vorálka sice pořádková jednotka na severu Čech existuje, ale je nepravidelná. Vytváří se jen v případě potřeby z policistů, kteří jinak vykonávají běžnou hlídkovou službu. Pouze spolu občas cvičí a jsou vybaveni jako těžkooděnci. V každém okrese je takových policistů asi 35.

Martinů doufá, že vytvoření jednotky policii ulehčí práci, protože většinu zásahů při extremistických akcích zvládne nová jednotka. Nebude proto nutné policisty stahovat z celého kraje jako dosud, a tak oslabovat běžnou hlídkovou činnost. Speciální jednotka na severu Čech bude mít minimálně 200 policistů. Policejní prezidium proto severočeské policii přidá 100 nových tabulkových míst k současným 4 900. Jádrem jednotky budou muži, kteří už ve střetech s extremisty zasahovali. Kompletní, včetně veškerého výcviku členů, by jednotka měla být zhruba za dva roky. Do té doby bude podle Vorálka pracovat v provizoriu a s nižším stavem.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

V době klidu budou jednotky vykonávat běžnou hlídkovou činnost

Ani kompletní jednotka ale nezvládne zajištění akcí srovnatelných například s pochodem svolaným Dělnickou stranou loni 17. listopadu v Litvínově. Tehdy byla na akci, která vyústila ve střety mezi pravicovými radikály a policií, nasazena více než tisícovka policistů. Na podobné akce proto bude policie stále stahovat síly z celého regionu a povolávat pořádkové jednotky z dalších krajů. Zhruba 90 procent akcí by ale jednotka měla vyřešit bez posil.

Nové pořádkové jednotky nebudou podle Martinů určené jen pro zásahy proti extremistickým akcím nebo fotbalovým chuligánům. V době, kdy podobný typ zásahů nebude třeba, budou jejich členové vykonávat běžnou hlídkovou činnost v kraji, čímž se navýší počet policejních hlídek v regionu. Podle Martinů je velmi pravděpodobné, že se tyto hlídky objeví třeba v litvínovském Janově a dalších místech, na která se nyní extremisté soustředí.

Policejní těžkooděnec
Zdroj: ČT24