Na silnicích loni stoupl počet mrtvých kvůli alkoholu

Praha - V loňském roce zemřelo kvůli alkoholu na českých silnicích nejvíce lidí za posledních pět let. Počet usmrcených při dopravních nehodách pod vlivem alkoholu se loni zvýšil při srovnání s rokem 2007 o 122 procent, uvedl Josef Tesařík z Ředitelství služby dopravní policie policejního prezidia. V roce 2007 zemřelo 36 lidí, loni 80.

Podle statistik má vývoj řízení pod vlivem alkoholu v posledních třech letech strmější ráz. Také prudce roste podíl dopravních nehod pod vlivem alkoholu kvalifikovaných jako trestný čin, uvedl Tesařík.

Podíl žen na smrtelných dopravních nehodách pod vlivem alkoholu loni vzrostl zhruba ze tří na osm procent. Počet řidiček pod vlivem alkoholu se však podle Tesaříka dlouhodobě nezvyšuje. „Počet žen nestoupá, ten podíl je velice nízký, spíše nám stoupá podíl řidičů-mužů, co se týče návykových látek,“ uvedl.

Vliv alkoholu při řízení policie zjišťuje dechovou zkouškou. Pokud využije kalibrované přístroje, už nenásleduje odborné lékařské vyšetření, vysvětlil. Na zjištění přítomnosti nelegálních drog se používají jednorázové testy. Tímto orientačním vyšetřením nelze zjistit množství požité látky.

V moči droga obecně přetrvává delší dobu a ve vyšších koncentracích. Výsledek může být ovlivněn například naředěním. Testy slin zachycují aktuální stav, koncentrace je však menší. Ze slin se pozná marihuana, pervitin, amfetamin, kokain, morfin, heroin, metadon či benzodiazepiny, ale ne třeba subutex, řekla Renata Jedličková, zástupkyně společnosti zabývající se laboratorní diagnostikou. Účinky drog jsou velmi individuální.

Při stanovení výše sankcí se vychází z přestupkového zákona, pokuta může být až 25 000 korun. V případě trestného činu je na státním zástupci, jakou sankci udělí.