Čeští vojáci se vrátili z Kábulu, nahradil je nový kontingent

Praha - Z Afghánistánu se zpět do Česka vrátilo posledních 27 příslušníků kontingentu Armády ČR pod velením majora Pavla Jelínka. Na mezinárodním letišti v Kábulu působili od loňského prosince. V místě je nahradil nový kontingent. Vojáci měli na starosti logistickou podporu svých českých kolegů v Afghánistánu. Další skupina působila také v rámci mezinárodního týmu zabezpečujícího řízení letového provozu a meteorologické zabezpečení. Ministerstvo obrany předpokládá, že Češi budou v Afghánistánu působit ještě pět let. Plán zahraničních misí české armády pro příští rok už schválila vláda, ještě o něm musí rozhodnout poslanci.

Na kábulském letišti ještě dva měsíce zůstane tým OMLT, který se podílí na výcviku leteckého a pozemního personálu afghánských vzdušných sil na vrtulnících Mi-24. Nový kontingent čekají podle jeho velitele těžké časy. V době působení jednotky se totiž budou v Afghánistánu konat volby. To může vést ke zhoršení bezpečnostní situace. Ministr obrany Martin Barták nedávno oznámil, že v příštím roce by čeští vojáci měli v Afghánistánu působit především v Kábulu, v provincii Lógar a na vrtulníkové základně Sharana v provincii Paktíja. Posílit by se měl také Provinční rekonstrukční tým (PRT).

Češi v Afghánistánu

  • 480 vojáků v mírové misi ISAF
  • 280 vojáků v PRT
  • 100 vojáků v protiteroristické operaci Trvalá svoboda

Plán zahraničních misí schválený vládou putuje do sněmovny. O misích by zákonodárci mohli hlasovat 16. června. Ministerstvo obrany chce mít mise pro rok 2010 potvrzené zákonodárci ještě do prázdnin a podzimních předčasných voleb. Ministr Barták se totiž chce vyhnout situaci, jako byla ta v prosinci loňského roku, kdy opozice pro mise hlasovat odmítla a materiál byl po průtazích schválen až letos v únoru.

Plánované počty Čechů v misích

  • 550 vojáků v misi KFOR (Kosovo)
  • 553 vojáků v misi ISAF
  • posílení PRT
  • jednotlivci v Čadu, na Sinaji a v Bosně a Hercegovině
  • 3 vojáci v protipirátské operaci EU Atalanta
Vydáno pod