Vedení Krajské zdravotní uzavřelo podezřele vysokou pojistku

Ústí nad Labem - Vedení Krajské zdravotní, pod kterou spadá 5 nemocnic v Ústeckém kraji, uzavřelo pojistku na 100 milionů korun pro případ, že způsobí škodu. Právníci i někteří zastupitelé ale považují její výši za velmi neobvyklou, v jiných krajích jsou totiž uzavírané částky mnohonásobně nižší. Pojistka, kterou má Česká televize k dispozici, se navíc vztahuje i na případná pochybení, která vznikla před jejím uzavřením a kromě vedení Krajské zdravotní zahrnuje i rodinné příslušníky.

Podle právníků není taková částka u firem, které hospodaří s veřejnými penězi, obvyklá. „Běžné to rozhodně není, ono totiž není běžné ani to, že si soukromníci takové pojistky nejen nechávají platit, ale že se i dělají,“ řekl ČT právník a bývalý zastupitel Ústeckého kraje Jan Michalec. Předseda představenstva Krajské zdravotní a zároveň předseda ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda ale v pojistné částce problém nevidí: „U jiných, soukromých firem členové jejich statutárních orgánů takto postupují.“

Ve srovnání s jinými kraji je ale pojistka na 100 milionů ojedinělá. Například v jižních Čechách ji mají na částku 15 milionů korun, v Královéhradeckém kraji na 20 milionů. „Pro nás je dostatečná pro výkon funkce člena představenstva a dozorčí rady, my nepotřebujeme žádné další nadstandardní služby,“ uvedl ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martin Scháněl. Pojišťovna by totiž mohla Krajské zdravotní platit i PR poradce.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Opozice vidí souvislost s některými údajně předraženými projekty

Podle Bendy smlouvu uzavřeli jeho předchůdci a nezbývá mu tedy nic jiného, než ji respektovat. „Kdyby nějaký takový návrh zazněl, tak já bych byl proti,“ dodal hejtman Středočeského kraje David Rath. Smlouvu ale uzavřelo už nové vedení Krajské zdravotní pod vedením Petra Bendy letos v březnu.

Opozice dává pojistku do souvislosti s některými údajně předraženými projekty Krajské zdravotní. Benda takové tvrzení označil za hloupost a odmítl ho blíže komentovat. „Já se přiznám, že v tom vidím přípravu na další tunel,“ řekl ČT zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz). Krajská zdravotní totiž nečelí kritice poprvé. Naposledy část opozičních zastupitelů zpochybnila nákup nových rentgenů. Údajně předražená zakázka už skončila na stole kontrolního výboru Poslanecké sněmovny.

Vydáno pod