Češi z Podkarpatské Rusi se nejspíš dočkají odškodnění za majetek

Praha - Čeští občané z Podkarpatské Rusi se zřejmě dočkají určitého odškodnění za nemovitý majetek, který museli opustit před nebo po II. světové válce. Sněmovna totiž schválila příslušný zákon ve verzi, kterou jí vrátil Senát. Senátoři navrhli mimo jiné zúžit okruh žadatelů jen na poškozené, případně jejich manžele a jejich děti. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Zákon schválilo 83 ze 118 přítomných poslanců. Návrh se týká lidí, kteří museli někdejší Podkarpatskou Rus, součást prvorepublikového Československa, opustit po jejím zabrání maďarskou armádou v letech 1938 a 1939 nebo po odstoupení území Sovětskému svazu v roce 1945. Majetek sice po válce dostali formálně nazpět, kvůli předání území Sovětskému svazu 29. června 1945 jej ale nestihli převzít. Nárok mají také lidé, kteří se ke svým nemovitostem na sovětském území nemohli vrátit.    

Antidiskriminační zákon poslanci znovu odložili

Živý vstup Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna odložila rozhodování o antidiskriminačním zákonu na příští středu. Podle programu měla o případném zvrácení veta prezidenta republiky hlasovat ještě dnes. O přeřazení požádal předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka, podle něj je do té doby nutné ještě dokončit všechna relevantní politická jednání a doladit konečné stanovisko klubu.    

Obě největší strany daly dnes najevo, že jsou připraveny zákon nakonec schválit. Pokud by ČR normu nepřijala, hrozily by jí vysoké sankce ze strany EU. Na přehlasování prezidentova veta antidiskriminačního zákona je zapotřebí 101 hlasů. ODS a ČSSD mají dohromady 149 poslanců.   

Prezident Václav Klaus vetoval zákon loni v květnu. Sněmovna se od té doby k hlasování o něm nedostala a zákon se posouval ze schůze na schůzi. Klaus označil zákon za zbytečný, kontraproduktivní, nekvalitní a jeho dopady za velmi problematické. Česká republika měla zákon na ochranu před diskriminací mít už při svém vstupu do EU. Na jeho přijetí čeká jako poslední stát sedmadvacítky.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24