Armáda pořizuje zbraňovou techniku za vyšší ceny než jiné státy

Praha - Česká republika skupuje některé zbraňové systémy za výrazně vyšší cenu než ostatní státy. Podle poznatků armádních expertů se například transportní letadla CASA dostávají na české území až dvojnásobně dráž. Ministerstvo obrany však nákladnější výdaje na dovoz brání. Důvodem dražších cen je připlacení na dodatečné vybavení strojů a převozní techniky.

Základní pořizovací cena španělských transportních letadel CASA je 30 milionů dolarů, lze ji však navýšit na dvojnásobnou hodnotu, jak využívá ve svých transakcích právě český stát. Armáda dá pět bitevníků L-159 Alca za jeden stroj nebo tři a půl miliardy korun za další tři stroje. Cena jednoho transportního letadla tak vychází na víc než 61 milionů dolarů. Přitom Finsko, Brazílie, Spojené arabské emiráty nebo Portugalsko si podle veřejně přístupných údajů koupily letouny CASA za ceny kolem 30 milionů dolarů.

„Cena letecké techniky stoupá každoročně o pět až šest procent, takže se nedá porovnávat s nákupem v roce 2003, dále je třeba si uvědomit, že každý stát pořizuje k letounu i jiné přídavné vybavení,“ vysvětluje mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Právě speciální výbava tvoří podle ministerstva až třetinu konečné ceny. Armáda v rámci ní nakoupí dvě mobilní jednotky intenzivní péče, polní logistiku a systém, který letadlo ochrání před palbou nepřítele. „Jednotková cena za letoun je 38 milionů dolarů, což zcela odpovídá současné hladině,“ dodává Čírtek.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

S 38 miliony za kus a částkou přes dvě miliardy za celý kontrakt kalkulují i předchozí analýzy ministerstva. S žádnými dodatečnými nákupy ani vyššími náklady se tu nepočítá. I další zbraně, například transportéry Pandur nebo vozidla Dingo, vycházejí podstatně dráž. Podle kritiků je na vině hlavně transakční metoda. Armáda neobchoduje přímo s poskytovateli, ale jen přes prostředníky.

Protože staré letouny typu Antonov již dosluhují, nová transportní letadla armáda zoufale potřebuje. Drahé nákupy se ostatně vždy týkají materiálu, který je potřeba pořídit rychle. Kvůli požadavku rychlé transakce se tudíž ani nevypisují výběrová řízení.

Vydáno pod