Majitel prasečí farmy dostal za týrání zvířat 10 měsíců

Jihlava - Osmatřicetiletý majitel prasečí farmy v Brzkově na Jihlavsku František Jekl půjde za týrání zvířat způsobené zanedbáním péče na deset měsíců do vězení. Okresní soud v Jihlavě mu zároveň na pět let zakázal chovat hospodářská zvířata. V Jeklově vepříně našli veterináři před rokem 237 zdechlin a dalších 115 prasat, která mezi nimi živořila. Majiteli chovu hrozil až rok vězení. Jekl, který nekomunikuje ani s úřady, se k dnešnímu hlavnímu líčení bez omluvy nedostavil, proti rozsudku se ještě může odvolat. Státní zástupkyně se práva na odvolání vzdala. Farmář má nastoupit do věznice s dozorem.

Trest v horní části sazby zdůvodnil samosoudce Zdeněk Chalupa tím, že se jednalo o velký počet zvířat, která byla týrána delší dobu a značně trýznivým způsobem. V rozsudku z větší části akceptoval návrh obžaloby, která pro Jekla požadovala osm až 12 měsíců vězení. Soudce nepřistoupil pouze k zabavení brzkovského vepřína, protože na něj se již zřejmě vztahuje exekuce. Za úhyn prasat totiž dostal farmář v září loňského roku pokutu tři sta tisíc korun, kterou dosud neuhradil a vymáhá ji celní úřad. 

Veterináři: Šlo zřejmě o nejzávažnější případ týrání zvířat v Česku

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

O mimořádně špatných podmínkách v brzkovském chovu prasat před soudem vypovídali dva pracovníci krajské veterinární správy. Podle nich šlo o nejzávažnější případ týrání zvířat, který byl dosud zjištěn na Vysočině a pravděpodobně i v Česku. „Za svou 38 let dlouhou praxi jsem takový případ neviděl,“ řekl ČT František Mátl z Krajské veterinární správy Jihlava. Při první prohlídce stáje na počátku loňského června neměla prasata vodu ani krmení, ve stáji byla tma, protože okna byla zatřena barvou, na stěnách byla plíseň, výkaly nebyly odklízeny. Vyhladovělá zvířata, která ještě byla schopna pohybu, požírala zdechliny.

Zvířata podle vyšetřovatele pošla v přesně nezjištěné době mezi květnem a 3. červnem loňského roku. Dalších 115 prasat, která živořila mezi nimi, museli veterináři utratit. Na špatný stav vepřína v Brzkově upozornil loni začátekem června anonymní telefonát. Podle Jekla, který je ve finančních potížích, chov zdecimovaly choroby, ale rozbory nic takového neprokázaly. U mrtvých zvířat sice byly zjištěny zdravotní problémy, ale ty podle veterinářů při odpovídající péči nemohly být příčinou úmrtí.

Týraná prasata
Zdroj: ČT24