Zadržení extremisté skončili v cele, hrozí jim tři až osm let

Praha - Policie obvinila deset pravicových radikálů, které včera zadržela při razii po celé zemi. Nyní jsou v cele předběžného zadržení v Brně. Radikálové čelí podezření z propagace a podpory hnutí, které vede k potlačování práv a svobod člověka. Hrozí jim tři až osm let vězení. Akce byla podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka vyústěním několikaměsíční práce ÚOOZ v oblasti extremistické scény. Mluvčí útvaru České televizi znovu potvrdil, že případ je na žádost státního zástupce pod informačním embargem.

Policie v úterý na několika místech republiky prohledala byty, automobily a také jeden obchod v pražských Vysočanech. Razie zřejmě souvisela s koncerty, které radikálové pořádali, především s loňským neonacistickým koncertem v Ochozi u Brna.

Obhájce zatčených lidí Kolja Kubíček soudí, že právě tento koncert je klíčovým důvodem pro policejní zátah. Dokonce si podle něj již někteří ze zadržených vyslechli obvinění. „Na tomto koncertě se nekonalo vůbec nic, co by bylo trestně relevantní, a přesto si to Brno bere a chtějí je tady soudit. Já z toho vyvozuji podjatost všech těch soudů,“ uvedl pro ČT Kubíček.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Kriminalisté při akci pozatýkali deset lidí napojených na extremistické skupiny a zadržené poté odvezli na výslech do Bartolomějské ulice. V úterý večer pak na protest proti zadržení těchto lidí protestovaly nedaleko policejní stanice asi tři desítky pravicových radikálů.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták:

„Předpokládáme, že ucelenou informaci bude v návaznosti na trestní řízení možné uvolnit někdy koncem tohoto pracovního týdne.“

Policie zatýkala například v Praze, Brně, Plzni, Hodoníně a Čáslavi. Kriminalisté se zajímají o lidi, jako jsou člen Národního odporu Lukáš Rod (zpěvák skupiny Vlajka a Attack), Vilém Farkač a Martin Franěk, distributor oblečení pro neonacisty a významný organizátor neonacistických koncertů v Česku.