Restaurace se podle vlastní volby rozdělí na kuřácké a nekuřácké

Praha - Restauratéři si zřejmě budou moct vybrat, jestli bude jejich zařízení kuřácké, či naopak. Označí podle toho restauraci nálepkou. Za jednu z možných variant se dnes postavili poslanci. Zamítli přitom třeba pokus znovu zavést kouření ve vlacích. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Zákon by měl nabýt účinnosti od července 2010.

Jeden z hlavních autorů novely protikuřáckého zákona Boris Šťastný (ODS) prosazoval úplný zákaz kouření v restauracích a barech. Dnes schválenou českou variantu považuje za „evropsky unikátní“. Podle něj je už v řadě zemí Evropy i ve Spojených státech přirozené, že se uvnitř v restauraci nekouří. Přesto pro zákon jako celek zvedl ruku, protože obsahuje i mnoho dalších novinek, které podle něj ochrání lidi před škodlivými vlivy tabáku a alkoholu.

Poslanec Jiří Carbol:

„Zákon v podstatě nepřináší žádnou změnu, která by se týkala kouření v restauracích a ochrany nekuřáků.“

Poslanec a spoluautor zákona Jiří Carbol si pro ČT postěžoval, že zákon žádnou zásadní ochranu nekuřákům nepřináší. Norma se v jeho očích neustálým předěláváním na hony vzdálila původní verzi a výsledek považuje za paskvil. Carbol doufá, že senátoři zákon vrátí do sněmovny, kde by později mohl získat novou podobu.

Bylo například zpřesněno omezení kouření na zastávkách. Dnes není přesně definováno, kde se ještě smí kouřit a kde už ne. Policie proto může jen těžko stíhat porušení zákona. Změna, na níž se domluvili poslanci, stanoví, že se nesmí kouřit jen na zastávce pod stříškou.

Míst v Evropě, kde si mohou kuřáci volně zapálit, postupně ubývá. Mnohé státy přikračují k různým omezením. Nesmí se kouřit ve školách a úřadech či na letištích a nádražích. Zákaz kouření v restauracích platí například v Irsku, Francii či Itálii. Podle odbornice na odvykání kouření Evy Králíkové ve Francii a Itálii klesl po zákazu počet infarktů o 15 procent.

  • Jiří Carbol autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/920/91984.jpg
  • Kouření v restauracích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/663/66292.jpg
Vydáno pod