Za smrt žáka na školních závodech může ředitel, potvrdil soud

České Budějovice - Za smrt žáka při školních závodech ve Volarech před třemi roky je odpovědný bývalý ředitel školy Jaroslav Šiman. Českobudějovický krajský soud v úterý zamítl jeho odvolání proti půlroční podmínce s odkladem na jeden rok. Na svém webu o tom informuje Českobudějovický deník. Patnáctiletý hoch v červnu 2006 při skoku do dálky dopadl břichem na hranu doskočiště. Utrpěl při tom zranění jater a po třech dnech zemřel. Rozsudek je pravomocný.

Prachatický senát Šimana loni osvobodil, ale odvolací soud rozsudek zrušil. Letos v únoru pak Šiman odešel od prachatického soudu s podmíněným trestem. Obžaloba bývalého ředitele školy vinila z ublížení na zdraví. Údajně měl zkontrolovat doskočiště, což neudělal, a zanedbal tak své povinnosti. V doskočišti byl nedostatek písku a vyčnívaly z něj betonové hrany. Podle znalců nemohl chlapec pád břichem na ostré hrazení přežít. Obhájce ředitele ale argumentoval, že neexistuje žádný předpis, jak by doskočiště mělo vypadat, a žádný z tělocvikářů nepovažoval sportoviště za nebezpečné.    

Neštěstí se stalo 23. června 2006. Žák osmé třídy při skoku do dálky upadl na břicho. Zranění zpočátku vypadalo jako vyražený dech nebo naražená žebra, ale po vyšetření v nemocnici v Prachaticích lékaři zjistili chlapci vnitřní krvácení a poranění jater. Žáka proto okamžitě přepravili do českobudějovické nemocnice. O tři dny později zemřel.