Šetřit musí i státní sféra, škrtnout se má přes 13 tisíc tabulkových míst

Praha - Kvůli krizi se začíná šetřit i ve státní správě, ministerstva a státní úřady mají snížit počet neobsazených tabulkových míst o víc než 13 tisíc. Vyplývá to z návrhu střednědobých výdajových rámců do roku 2012. V současnosti je takových míst ve státní sféře přes 18 tisíc, což stojí rozpočet každoročně přes pět miliard. Úřady totiž na tato místa peníze dostávají a pak je využívají na odměny zaměstnanců.

Návrh se nejvíc dotkne učitelů, resp. ministerstva školství, které má škrtnout přes 6700 míst. Přes tisíc tzv. funkčních míst mají škrtnout také ministerstvo vnitra a obrany. Podle dřívějších informací z tisku nejvíce prázdných židlí je právě na velkých ministerstvech, kde tvoří až pět procent všech zaměstnanců. Třeba taková Kancelář prezidenta republiky jich má škrtnout jen 37, ale vzhledem k velikosti úřadu jde o dost podstatnou část.

Snížení počtu tzv. funkčních míst souvisí se snahou nalézt kvůli hospodářské krizi úspory ve státním rozpočtu tak, aby schodky nepřekročily 170 miliard korun. Ministr financí Eduard Janota také doufá, že rozpočty v příštích letech budou velmi úsporné. Kvůli tomu se chystá i zmrazení platů ve státní správě. Jednotlivá ministerstva pak budou mít určené výdajové limity a bude jen na nich, kde ušetří. 

Počty tabulkových míst, která se mají rušit:

Ministerstvo školství - 6768
Ministerstvo vnitra - 1910
Ministerstvo obrany - 1492
Ministerstvo spravedlnosti - 974
Ministerstvo financí - 691

Schodek státního rozpočtu je příští rok naplánován na 166 miliard korun, v roce 2011 na 164 miliard korun a v roce 2012 pak na 158 miliard korun. Pro letošní rok byl schválen rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun, ale kvůli ekonomické krizi a následnému propadu příjmů zřejmě letos státní rozpočet vykáže schodek 150 miliard korun.