V podzimních volbách se budou mandáty rozdělovat stejně jako dřív

Praha - Mandáty se v předčasných volbách do poslanecké sněmovny budou rozdělovat podle stejného klíče jako doposud. Volební novela, která by byla výhodnější pro menší strany a přinesla by i bonus pro vítěze, se nehodila ČSSD ani KSČM, které ji také zamítly. Stále tak není vyloučen volební pat, který nastal po volbách do sněmovny v roce 2006. V Česku totiž většinou vládl kabinet, který se ve sněmovně opíral jen o velmi těsnou většinu (popřípadě menšinu).

Levicové strany dnes ve sněmovně argumentovaly tím, že na tak zásadní změnu volebního zákona není čtyři měsíce před volbami správná doba. Navíc je prý bonus pro vítěze v rozporu s ústavním principem poměrného zastoupení. Podle předsedy poslanců ČSSD Bohuslava Sobotky má zákon umožnit předvolební koalici ODS a vznikající strany Miroslava Kalouska.    

Zástupci ODS zase odpor levice k volebním změnám vysvětlovali tím, že ČSSD chce po volbách vládnout spolu s komunisty, což by jim změna volebních pravidel mohla překazit. „Paroubkova sociální demokracie nechce takovou změnu, chce spoléhat na komunisty,“ prohlásil předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.     

Vláda Mirka Topolánka (ODS) navrhovala takzvanou řeckou variantu volebního systému pro volby do sněmovny, která počítá se dvěma skrutinii. V prvním kole by se hlasy rozdělily na úrovni krajů metodou, která byla v Česku používána do roku 1998 a která vede k přísněji poměrnému rozdělení mandátů než současný systém. Zbytek hlasů by pak připadl celostátně vítězné straně. Tento návrh se ale příliš nezamlouval lidovcům, podle nich by totiž bonus mohl být až dvacet mandátů, to jim připadalo příliš.

Vydáno pod