Železniční most do Gmündu projíždí po českých silnicích

Pardubice – Řidiči v Česku se do čtvrtka mohou dočkat toho, že proti nim pojede železniční most. Z Pardubic vyjela stodvacetitunová konstrukce jako nadměrný náklad naložena na třech kamionech. Míří do Prahy, odkud bude pokračovat v noci na čtvrtek na jih do Českých Velenic. Most má být součástí železniční trati mezi Českými Velenicemi a Gmündem na česko-rakouských hranicích. Trať a také obrovské velenické nádraží nyní prochází rekonstrukcí a elektrizací. Po jejím skončení by mělo být možné jezdit bez přepřahu s elektrickou lokomotivou z Českých Budějovic přes Gmünd až do Vídně.

Než se nadměrný náklad vydal na cestu, museli pracovníci dopravní firmy tři mostní konstrukce usadit na speciální návěsy. „Největší díl má šedesát tun, třicet metrů délku a dva krajní mají patnáct metrů a třicet tun,“ přiblížil Aleš Kaválek z firmy Mostní a pozemní stavby, která konstrukce vyrobila.


Kamiony, které mostní konstrukce převážejí na česko-rakouské hranice, se po cestě setkají s komplikovanými překážkami, které mohou řidiči osobních aut považovat za banální. „'Těšíme' se na kruhové objezdy – u nás jsou 'dobře' udělané, malé. Bude to takové zpestření,“ žertoval před odjezdem řidič jednoho ze tří kamionů Tomáš Černý.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Další vážnou komplikací je Praha. Do ní nadměrný náklad vjede v noci, do té doby budou kamiony čekat před městem. „Průjezd Prahou je od 22 hodin,“ uvedl řidič doprovodného vozidla.

Do Gmündu se most dostane ve čtvrtek v osm hodin ráno.