Aktivisté Greenpeace ukončili komínový protest

Prunéřov (Chomutovsko) - Aktivisté Greenpeace dnes kolem 11:00 ukončili protest na třísetmetrovém komíně prunéřovské elektrárny a slezli z něj. Pět z celkem devíti protestujících aktivistů z komína sestoupilo již ve středu pozdě večer poté, co se jim podařilo rozvinout několik desítek metrů velký transparent Stop CO2. Zbývající čtyři přečkali na komíně noc a sestoupili dopoledne.

„S průběhem a výsledkem akce jsme velmi spokojeni. Nejenom, že se nám podařilo o této problematice informovat celou českou veřejnost. Jsme také rádi, že se můžeme setkat s výrobním ředitelem ČEZ panem Hlavinkou,“ řekla po ukončení akce novinářům mluvčí Greenpeace Lenka Boráková. Podle ní se schůzka uskuteční v příštím týdnu. Organizace Greenpeace uspořádala na svých webových stránkách také petici, podle Borákové se do ní od středy zapojily už stovky lidí.

Čtyři lezci, kteří se dopoledne dostávali z plošiny na komíně ve výšce 250 metrů, vyšli z brány elektrárny krátce před polednem. „Jsme šťastni, že se nám podařilo navzdory špatnému počasí dosáhnout svého cíle,“ řekl novinářům vedoucí klimatické a energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Kampaň prý teprve začíná 

Ten byl na komíně spolu se dvěma špičkovými lezci Greenpeace a jedním dobrovolníkem z Velké Británie. „Rozhodně touto akcí kampaň nekončí, naopak předpokládáme, že nyní výrazně nabude na obrátkách,“ uvedl Rovenský. Lezci byli připraveni na komíně zůstat i déle, ale slezli podle plánu, protože svého cíle dosáhli. 

Devět aktivistů ekologické organizace Greenpeace vylezlo na komín Elektrárny Prunéřov II patřící společnosti ČEZ ve středu brzy ráno. Požadují, aby firma při plánované obnově elektrárny použila buď nejekologičtější technologii spalování uhlí, nebo provoz do roku 2015 úplně uzavřela. Na komíně v Prunéřově aktivisté protestovali už před půl druhým rokem.

Aktivista Jan Rovenský z komínu na elektrárně Prunéřov
Zdroj: ČT24