Ve vazbě skončilo pět neonacistů

Brno - Podle zjištění České televize (ČT) uvalil soud na návrh státního zástupce vazbu na pět extremistů, které policie zadržela po úterním zásahu proti lidem napojeným na ultrapravicové skupiny. Existovalo totiž podezření, že by mohli ovlivňovat svědky a také páchat trestnou činnost. Dalších pět neonacistů bylo propuštěno - stíháni budou na svobodě. Policie skupinu obvinila z propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Všem hrozí v případě prokázání viny vězení od tří do osmi let. Na případ reagují neonacisté sérií neohlášených demonstrací například v Karlových Varech, dnes navázali akcemi v Olomouci a Ostravě.

Policisté v úterý na několika místech republiky prohledali byty, automobily a také jeden obchod v pražských Vysočanech. Zadržené pak odvezli na výslech do pražské Bartolomějské ulice a dále do Brna. Razie souvisela s 11 koncerty, které neonacisti pořádali v Česku. Podle obvinění na nich měl být podporován nacismus a fašismus. 

Advokát některých neonacistů Kolja Kubíček považuje obvinění za protiprávní, nesmyslné a zcela smyšlené. „Samozřejmě jsme podali hned stížnost, kterou se bude zabývat krajský soud v brně, který je v tom dost přísný. Takže je naděje, že ještě dva budou propuštěni,“ věří advokát.

Reportáž Luboše Rosího a Lukáše Pfausera (zdroj: ČT24)

Kubíček: Policie shledala koncerty v pořádku, teď tvrdí opak 

Koncerty se uskutečnily od loňského dubna do letošního února. Stíháni jsou jejich pořadatelé i lidé, kteří na nich vystupovali. Extremistická hesla údajně zazněla při zpívání písní. Kubíček ale upozornil, že po každé z těchto akcí policie vydávala tisková prohlášení, podle nichž se koncerty obešly bez výtržností a nikdo po nich nebyl kvůli propagaci nacismu stíhán. Tato vyjádření policie jsou prý dosud na internetu. Advokát tvrdí, že v policejních spisech ke kauze jsou značné nejasnosti. U některých koncertů je prý chybně uvedeno, že tam vystoupily skupiny, které tam údajně nebyly. „Také se měly hrát písně, které se vůbec nehrály. Všichni mí klienti jsou proto stíháni naprosto protiprávně,“ zdůraznil Kubíček. Zbylé neonacisty zastupují advokáti ex offo.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták uvedl, že celá akce byla vyústěním několikaměsíční práce útvaru v oblasti extremistické scény. Podle jeho včerejšího vyjádření pro ČT by již v pátek mohla policie oficiálním prohlášením prolomit informační embargo, které na žádost státního zástupce provází celou kauzu.

Návštěvníci koncertu
Zdroj: ČT24