Interpelace: Poslance zajímala vajíčka a platy manažerů

Praha - Dočasná překlenovací vláda čelila poprvé ve sněmovně poslaneckým interpelacím. Premiér Jan Fischer, na kterého směřovaly čtyři interpelace, mimo jiné prohlásil, že se vláda bude zabývat platy vrcholových manažerů státních firem. Poslanec ODS Zdeněk Boháč zase žádal po ministru vnitra Martinu Pecinovi vyčíslení nákladů na posílení policejní ochrany předvolebních mítinků ČSSD, k čemuž došlo kvůli vajíčkové aféře. Pecina se domnívá, že policie jednala správně a měřila všem stejným metrem.

Pecina zároveň připustil, že na mítincích, kde zástupci ČSSD čelili útokům vrhačů vajec, které naopak fyzicky napadali příznivci sociální demokracie, se staly excesy na obou stranách. Připomněl, že policie je povinna podle shromažďovacího zákona ohlídat veřejný pořádek na řádně ohlášených veřejných shromážděních. V tomto směru policie podle ministra konala řádně. „Přirozeně někdy (policie) špatně odhadne své síly. Neočekává, že na mítinku standardní politické strany dojde k excesům, ke kterým bezpochyby došlo. A možná došlo z obou stran, to já žádným způsobem nevylučuji,“ uvedl ministr.

Pecina musel vysvětlovat, jak to bylo s Komorousem 

ČSSD kvůli metačům vajec, kteří tím dávali najevo nesouhlas s politikou šéfa strany Jiřího Paroubka, požádala o policejní ochranu svých shromáždění. Policie podle Peciny pouze posílila své řady na mítincích. Poslanec se Peciny rovněž dotazoval, proč jeho nynější náměstek Jiří Komorous zastupoval ministerstvo na jednání sněmovního výboru pro bezpečnost už tři dny před jmenováním do funkce. Pecina uvedl, že Komorous se tak patrně dohodl se svým předchůdcem Jaroslavem Salivarem a s výborem. „Pokud došlo k formálnímu pochybení ze strany mé nebo mých podřízených, tak se za něj hluboce omlouvám a příště už se to nestane, to slibuji,“ přislíbil Pecina. Uvedl také, že Komourous funkci náměstka získal ve výběrovém řízení ze čtyř uchazečů. Pokud by nezvítězil, Pecina by si ho, jak řekl, nechal jako poradce.

Premiér slíbil, že se vláda na platy manažerů podívá

Premiéra Fischera interpeloval kvůli platům manažerů poslanec ČSSD Václav Šlajs. „Domnívám se, že ve státním sektoru, kromě odměny pana prezidenta, by nejvyšší odměnu měl mít premiér této země,“ prohlásil Šlajs. Právě předseda ČSSD Jiří Paroubek chtěl již před jmenováním současné vlády, aby nový kabinet prosadil snížení platů manažerů státních a polostátních firem. Paroubek také chtěl, aby manažeři zveřejnili své platy, a pohrozil, že pokud tak neučiní, sociální demokracie je po volbách vymění.

Premiér se také musel vyjadřovat k deregulaci. Je prý odhodlán udělat vše pro to, aby od 1. července příštího roku platila nová úprava nájemného v nájemních bytech. K 31. prosinci 2010 totiž skončí dosavadní úprava deregulace obsažená v zákoně o jednostranném zvyšování nájemného. Řešením měla být vládní novela občanského zákoníku, tu však sněmovna z programu své současné schůze vyřadila.

Písemné interpelace proběhly už dopoledne. Ačkoliv byly podané ještě na bývalé ministry Topolánkovy vlády, odpovídali na ně ministři současní. Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka například poslance informoval o svých schůzkách se zástupci krajů, s nimiž řeší tíživou situaci krajských poskytovatelů sociální péče. Některá lůžková zařízení se ocitají na pokraji krachu. Peníze k jejich záchraně však těžko hledají obce, kraje i stát. V létě by mohlo ministerstvo práce podle Šimerky hledat případnou další finanční injekci spolu s ministerstvem financí. Ministr financí Eduard Janota místo svého předchůdce Miroslava Kalouska vysvětloval situaci kolem někdejších bytů těžařské firmy OKD. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtěl již dříve od Kalouska slyšet, jak stát postupuje vůči současnému majiteli bytů, firmě RPG, která nechce nájemníkům jimi obývané byty prodat.