Soud zprostil trojici mužů obžaloby z vraždy obchodníka s LTO

Brno - Brněnský krajský soud dnes už potřetí zprostil podnikatele Milana Šišmu, jeho známého Jiřího Večeře a dále Jana Marcinka obžaloby z nevyjasněné vraždy podnikatele kvůli nedostatku důkazů. Oběť byla zapletená do obchodů s lehkými topnými oleji a zahynula při výbuchu 30. března 1995 v Kvasicích na Kroměřížsku.

V kauze vypovídal jen Večeř, který se dokonce k činu přiznal. Soud ale jeho vyjádřením neuvěřil. Státní zástupkyně se k verdiktu nevyjádřila a ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Pokud se odvolá, bude se muset vleklou kauzou opět zabývat olomoucký vrchní soud.

Oběť podle obžaloby spolupracovala se Šišmou na podvodech týkajících se dovážených lehkých topných olejů. Podle některých informací muž nezákonně vydělal 40 milionů korun, o které se měl podělit se Šišmou. Protože se tak ale nestalo, rozhodl se údajně Šišma, že jej nechá odstranit. Prostředníkem byl prý Večeř, jenž vraždu údajně za půl milionu korun objednal u Marcinka.

Při transakcích s LTO přišel stát možná až o miliardu 

Oběť zahynula při výbuchu tří kilogramů trhaviny. Večeř přiznává, že muž byl zavražděn, další dva obžalovaní ale tvrdí, že s celou událostí nemají nic společného. Ani znalci si nejsou jisti, jak vlastně muž zahynul. Připouštějí dokonce, že mohl trhavinu odpálit sám, a spáchat tak sebevraždu. Jeho ostatky byly explozí rozmetány do vzdálenosti 50 metrů.

Šišma a Večeř byli v roce 2001 odsouzeni k mnohaletým trestům za zprostředkování vraždy dalšího muže, který byl takzvaným bílým koněm zapojeným do obchodů s lehkými topnými oleji. Státu těmito transakcemi vznikly v devadesátých letech velké škody na nezaplacených daních.

Na daních stát přišel o 800 milionů korun
Zdroj: ČT24