Jančurova společnost chce provozovat rychlíky na 14 tratích

Praha – Společnost RegioJet, kterou založil vlastník autobusového dopravce Student Agency Radim Jančura, nadále usiluje o provozování osobní dopravy na některých železničních tratích. Podle informací uvedených v pozvánce na pondělní tiskovou konferenci chce RegioJet prozovat dálkové vlaky celkem na 14 tratích. Nabídku chce dopravce v polovině června předat ministerstvu dopravy, které rychlíky na české železnici objednává a platí.

Firma chce jezdit například z Brna do Prahy, z Prahy do Českých Budějovic nebo z Liberce do Ústí nad Labem, potvrdil Radim Jančura. Neuvedl ale, od kdy je firma schopna rychlíky zavést, ani jaké vlaky na ně chce nasadit. Bližší informace hodlá prý RegioJet zveřejnit v pondělí.

Rychlíky, o které má RegioJet zájem:

Praha - Ústí n. L. - Cheb
Praha - Děčín
Kolín - Lysá n. L. - Ústí n. L.
Brno - Česká Třebová - Praha
Brno - Havlíčkův Brod - Praha
Brno - Přerov - Bohumín
Brno - Břeclav - Olomouc
Praha - Tábor - České Budějovice
Praha - Písek - České Budějovice
Liberec - Děčín - Ústí nad Labem
Praha - Turnov - Tanvald
Kolín - Ml. Boleslav - Rumburk
Praha - Rakovník
Ostrava - Olomouc/Jeseník

Bude-li železniční dopravce chtít provozovat státem dotované rychlíky, musí nejprve ministerstvo dopravy vypsat výběrové řízení. V současnosti si stát objednává vnitrostátní dálkovou dopravu výhradně u Českých drah. Ty za jejich provoz letos dostanou přes čtyři miliardy korun.

Předchozí ministr dopravy Petr Bendl slíbil, že pokud se objeví konkurenční nabídka, úřad tendr vypíše. „Musíme to posoudit, oficiálně žádnou nabídku nemáme, takže to nelze hodnotit na základě zpráv z médií,“ uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Jančurova firma v pondělí odstoupila ze soutěže na provoz regionálních vlaků v Libereckém kraji. Tam předložila společný projekt s francouzským Keolisem. Realizace se nedočkal ani projekt dálkových nedotovaných vlaků z Prahy do Ostravy nazvaný HighJet.