Vozíčkářům v pražském metru nejvíce chybí výtah na I. P. Pavlova

Praha – Ze stanic pražského metra, které nejsou upraveny pro bezbariérový přístup, by vozíčkáři nejvíce uvítali nový výtah na I. P. Pavlova. Úpravou by mohly projít i stanice Anděl, Můstek, Karlovo náměstí a Kačerov. Vyplývá to z výsledků internetového průzkumu přístupnosti MHD v hlavním městě, na jehož otázky odpovědělo za první den více než 200 lidí. Průzkum na webu Prahy je určen výhradně pro lidi s různými druhy postižení, pro jejich přátele, rodinné příslušníky, asistenty a dobrovolníky. Zúčastnit se můžou i rodiče, kteří mají zkušenost s cestováním MHD s dětmi v kočárku, senioři a všichni, komu bariéry v MHD komplikují život, informoval Erik Čipera z občanského sdružení Asistence, které se na průzkumu podílí.

Kromě bariérovosti stanic metra je pro dotázané největší problém to, že v nich výtah nebo plošina často nefungují. U povrchové dopravy je pro ně nejnáročnější fakt, že na linkách chybí nízkopodlažní spoje a pokud tyto jezdí, jsou mezi nimi většinou dlouhé intervaly.

Cílem průzkumu, který vytvořila pracovní skupina magistrátu Pro Prahu bezbariérovou a otevřenou, je poznat a zlepšit současné podmínky lidí při pohybu ve veřejném prostoru a zejména při cestování MHD.

Vydáno pod