Malé pravicové strany budou spolupracovat, aby uspěly

Praha - Po volbách do Evropského parlamentu zintenzivňují malé strany ve středu a na pravé části politického spektra komunikaci a snaží se o těsnější spolupráci. Výsledky eurovoleb totiž podle zástupců těchto stran ukázaly, že lidé pravicovou alternativu k ODS či liberální středové strany volit chtějí, jejich hlasy se ale zbytečně tříští. Za deset dní by se proto měla na pražském Žofíně uskutečnit ideová konference těchto malých politických uskupení.

Organizuje ji strana Věci veřejné a účastnit by se mohli například SNK-ED, Evropská demokratická strana někdejší europoslankyně Jany Hybáškové či hnutí Starostové a nezávislí. Pozvánku podle místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřiny Klasnové dostali ale i euroskeptici - například Jana Bobošíková, která byla v eurovolbách se svým hnutím Suverenita nejblíže překonání potřebné pětiprocentní hranice, či Strana svobodných občanů Petra Macha.

Na Žofín byli pozváni také Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg, kteří dnes představili projekt své konzervativní strany TOP 09. Nevyloučili předvolební koalice a netajili se svým cílem získat nejméně tři poslanecké mandáty, aby mohli mít v parlamentu vlastní klub. TOP 09 ostatně uzavřel strategickou dohodu o spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí.

Proti komunistům

Jedním z cílů je snaha o určité spojení pravicových a liberálních stran, které by dokázaly zabránit vládě ČSSD s tichou či otevřenou podporou komunistů.

„Jedním z cílů je snaha o určité spojení pravicových a liberálních stran, které by dokázaly zabránit vládě ČSSD s tichou či otevřenou podporou komunistů,“ vysvětlila důvod svolání diskuse na Žofín Klasnová. Na internetu je připravovaná konference nazvaná „Občanské fórum '09“, tedy s odkazem na široké hnutí, které bylo v roce 1989 platformou změn a reforem v tehdejším Československu.

Sbližování je trend

Diskuse o sbližování vedou i další malé strany, mezi jejich uvažovanými partnery nechybí ani KDU-ČSL. Právě od lidovců se před několika dny odštěpila část poslanců, kteří nyní formují Kalouskovu TOP 09.

O sjednocení se snaží i další malé strany pohybující se v různé vzdálenosti napravo od středu. O schůzku s Petrem Cibulkou, lídrem Pravého bloku, například žádal bývalý europoslanec Vladimír Železný, někdejší ředitel televize Nova a nyní tvář neparlamentního a euroskeptického uskupení Libertas.cz.

Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24