Šlégr: Zajímají mě problémy běžných lidí

Praha - Na severu Čech chce ČSSD kromě Kateřiny Brožové vyslat do vrcholové politiky v podobě podzimních parlamentních voleb ještě jednu známou tvář. Na druhém místě okresní kandidátky strana umístila hokejistu Jiřího Šlégra. Nominaci Brožové prosazuje předseda ČSSD Jiří Paroubek, který má být lídrem kandidátky v Ústeckém kraji. O pořadí kandidátů ještě musí rozhodnout krajská konference.

Jiří Šlégr je široké veřejnosti znám jako hokejový olympijský a světový vítěz a sportovec, který si v NHL vychutnal triumf ve Stanley Cupu. Působí ovšem také jako radní a zastupitel města Litvínova, kam jej přizvali kamarádi. Nyní se nachází na teplické kandidátce jako její dvojka.

Do litvínovského zastupitelstva kandidoval Šlégr za nezávislé

Interview ČT24

Sportovec zpočátku kandidoval do zastupitelstva Litvínova za nezávislé. Nyní uvažuje nad tím, že pokud obdrží mandát z krajské organizace na volitelném místě, okamžitě vstoupí do ČSSD. Šlégr také stojí o pozici jedničky na kandidátce v Litoměřicích.

Šlégr v pořadu ČT24 Interview popisoval i svůj vztah k ČSSD a Jiřímu Paroubkovi: „Vztah mezi mnou a Jiřím Paroubkem vznikl před čtyřmi pěti lety, když nás navštívil na zimním stadionu v Litvínově a při zápase, ve kterém jsem shodou okolností nehrál, jsme se bavili o sportu a přišla řeč i na politiku a sociální demokracii a začali jsme se stýkat trošičku víc.“ Poté přišla myšlenka, že by se Šlégr mohl stát tváří sociální demokracie pro krajské volby, popsal Šlégr.

Za svůj zájem o politiku „vděčí“ Šlégr také kolapsu na ledu, po kterém dle svých slov přehodnotil dosavadní život. Svůj zájem o regionální politiku obhajuje tím, že zejména jeho rodné severní Čechy mají problém s nezaměstnaností, znečištěným prostředím či konflikty v Janově. „Zajímají mě problémy běžných lidí,“ uvedl Šlégr. Jiří Šlégr ujistil, že do politiky nevstupuje s vidinou určitého zisku, jelikož za svého působení v hokejovém světě získal významný obnos peněz. Půl milionem například podpořil ČSSD, částka pak byla využita na nedávnou kampaň do krajských voleb.

„Ztotožňuji se se směrem, který udává sociální demokracie“

Šlégra ke vstupu do ČSSD přesvědčil i program strany - negativní postoj k poplatkům ve zdravotnictví, přístup k důchodové reformě či další směřování školství: „Myslím si, že se ztotožňuji se směrem, který udává sociální demokracie - a líbí se mi.“

Hokejista navíc chce dále zůstat v těsné blízkosti sportovní oblasti a má v plánu ucházet se o pozici ve výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Rád by se věnoval i znovuvybudování elitních sportovních středisek, kde jsou podle Šlégra potřeba zejména kvalitní trenéři. Jeho cílem je zavést opětovně i povinné lékařské sportovní prohlídky, především pak z důvodu, že za poslední rok zemřelo 16 sportovců během herní doby.

  • Jiří Šlégr a Jiří Paroubek na programové konferenci ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/244/24398.jpg
  • Program ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/923/92254.jpg