Celosvětově přibývá únosů dětí vlastními rodiči

Praha - Mezinárodních únosů dětí vlastními rodiči přibývá. Výjimkou nejsou ani země, které nepřistoupily k takzvané haagské úmluvě umožňující snadný návrat dětí. Ministři spravedlnosti sedmadvacítky se proto teď v Praze dohodli, že musejí situaci začít řešit, mimo jiné i posílením prevence.

Jedním z nedávných případů je bezmoc českého otce Zdeňka Hromádky, jehož tříletá dcera Anička je už rok a půl v Rusku. Odvezla ji tam matka i přesto, že ji soud svěřil otci. Pan Hromádka ji od té doby viděl celkem osm hodin. Rusko totiž nepodepsalo haagskou úmluvu a nemá tedy vůči Česku žádné závazky. Ministerstvo spravedlnosti teď nyní řeší i případ českého dítěte, které otec odvezl do Spojených arabských emirátů.

„Jsou to země, kde se primárně dítě svěřuje otci, tam samozřejmě to, že by se dítě mělo navrátit do místa, kde žilo a navíc, když tu zůstala její matka, ten problém je velmi těžko přijímatelný,“ uvedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Loni bylo z Česka uneseno 5 dětí do zemí mimo haagskou úmluvu 

Poslední dva roky navíc únosů, kdy si rodiče skrze dítě vyřizují účty, neustále přibývá. V loňském roce řešila Česká republika pět případů dětí, které byly uneseny do států mimo haagskou úmluvu. V těchto případech nemůže zasáhnout ani policie. „Když my nalezneme, s kým a kde se dítě nachází, tak tím pro policii práce končí,“ prohlásila mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Ovšem šance, že se dítě z takových zemí vrátí, je mizivá. Ministři spravedlnosti Evropské unie proto chtějí posílit prevenci. S tímto souhlasí i Nadace Naše dítě, jak dokládá Monika Šimůnková: „Mnoho zemí ví, co to je haagská úmluva. Ne vždy si však uvědomují, že ne každá země je signatářem a že v těchto případech je navrácení velmi složité.“

O aktuálnosti únosů dětí vlastními rodiči svědčí i to, že Švédsko, které začne předsedat Evropské unii, avizovalo, že tato problematika bude jednou z klíčových priorit jeho předsednictví.

  • Zdeněk Hromádka s dcerou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/921/92012.jpg
  • Evropská unie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/237/23664.jpg
Vydáno pod