Chrudimští aktivisté blokovali dopravu ve městě – žádají tak o obchvat

Chrudim – Obchvat východočeské Chrudimi před sliby úřadů stále nevzniká. Aktivisté ze sdružení Chrudimští patrioti si proto na čtvrt hodiny vzali na podporu svých požadavků jako "rukojmí" projíždějící řidiče. Ti museli zastavit před zablokovaným kruhovým objezdem Na Bídě při výjezdu z Chrudimi na Pardubice. Chrudimští patrioti tam s pomocí dobrovolníků vybavených píšťalkami a transparenty upozorňovali na přetížení města automobily a neustálé odkládání výstavby silničního obchvatu. V budoucnu by se podobná akce mohla opakovat, tentokrát už bez předchozího ohlášení, řekl novinářům jeden z členů sdružení Pavel Pavlíček.

„Určitě jsem spokojen, nikdo se nijak nezlobil, i píšťaličky splnily svůj účel. Ani řidiči se moc nerozčilovali,“ zhodnotil průběh akce Pavlíček.

Lidé nepřetržitým přecházením přes všechny přechody na okrajích kruhového objezdu znemožnili průjezd automobilů. Protestní akci provázely i slovní potyčky. Několik řidičů stojících v koloně častovalo demonstrující lidi nadávkami. Někteří řidiči se v kolonách otáčeli a hledali jiný průjezd městem. Dvěma sanitkám přecházející uvolnili cestu, průjezd si výjimečně vynutilo i několik dalších aut. Po patnácti minutách policisté blokádu ukončili.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Sdružení blokádu ohlásilo dlouho předem. Mezi účastníky byli lidé všech věkových kategorií, někteří se vybavili vlastními transparenty, k vidění byly například nápisy „Prudí mě obchvat Chrudimě“ nebo „Bude mít město obchvat nebo záchvat?“. Další se po přechodech procházeli za zvučného bubnování. Dopravní blokádu před časem podpořilo i vedení města. Mezi přecházejícími ale nikdo z radních nebyl.