Obvinění extremisté patří k Národnímu odporu

Praha - Všech deset extremistů, které policie pozatýkala v úterý při rozsáhlé celorepublikové akci a teď čelí obvinění kvůli pořádání koncertů propagující nacismus a fašismus, jsou členy neonacistického Národního odporu. Pět z nich poslal soud kvůli ovlivňování svědků do vazby, pět je stíháno na svobodě. Jedenáct koncertů takzvané white power music měli organizovat od dubna loňského roku. Hrozí jim tři až osm let vězení.

„Celou skupinu viní detektivové z toho, že se po předchozí vzájemné domluvě jak mezi sebou, tak s dalšími osobami, s jasným záměrem a dohodnutou dělbou činností podílela na přípravě, organizaci a personálním i materiálním zajištění koncertů takzvané white power music,“ vysvětlil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. White power music definoval jako hudební styl pravicových extremistů, který se vyznačuje nenávistnými texty oslavujícími násilí. Obvinění muži podle Šlachty pořádali koncerty s vědomím, že účinkující i diváci na nich šíří myšlenky neonacismu, nacionalismu, rasismu, xenofobie a že se na nich propaguje hnutí Národní odpor. Toto hnutí přitom bylo v minulosti rozhodnutím Nejvyššího soudu označeno jako neonacistické. Písňové texty údajně oslavovaly třetí říši, antisemitismus či čistotu rasy. Hudebníci údajně také vyzývali k provolávání hesel „Heil Hitler“ či „Sieg Heil“.

Policie nevylučuje další obvinění 

Obviněným extremistům je od 24 do 42 let. Pětice, která je ve vazbě, už v minulosti podobné delikty potrestána byla, proto státní zástupce o vazbu žádal. Druhá pětice je vyšetřována na svobodě a v minulosti se ničeho podobného nedopustili, proto návrh na vzetí do vazby podán nebyl. Při domovních prohlídkách policisté našli a zabavili například trička nebo cédéčka s nacistickou tématikou, určené k prodeji. Zabavené materiály chce policie vyhodnocovat ještě několik následujících týdnů. Je možné, že by mohlo dojít k zadržení některých dalších pravicových radikálů.

Detektivové extremisty dlouho monitorovali 

Kriminalisté na případu pracovali od začátku loňského roku. Koncerty se uskutečňovaly od dubna loňského roku až do letošního února v v Trutnově, pražském Braníku, Komárově, Příbrami či v Českých Budějovicích. Stíháni jsou jejich pořadatelé i lidé, kteří na nich vystupovali. Extremistická hesla údajně zazněla při zpívání písní. Advokát některých extremistů Kolja Kubíček už dříve řekl, že obvinění jsou „protiprávní, nesmyslná a zcela smyšlená“.

Premiér a ministr vnitra mají ochranku 

Kvůli zadržení extremistů teď má ochranu rodina premiéra Jana Fischera a ministra vnitra Martina Peciny. Podle policie totiž existují poznatky, že 20letému Fischerovu synovi a dvěma nezletilým Pecinovým dětem hrozí nebezpečí. Jde sice o preventivní opatření, ale policie předpokládá, že pravicová extremistická scéna se bude nadále radikalizovat. „Jde samozřejmě také o preventivní ochranu, ale podle informace policejního prezidenta tady opravdu existuje cílená výhružka směrem k oběma rodinám,“ uvedl Pecina.

Další koncert radikálů by měl proběhnout už tuto sobotu v Hodoníně.

Národní odpor je jedním ze dvou nejvýznamnějších ultrapravicových uskupení v Česku. Hnutí je založeno na nadřazenosti bílé rasy a antisemitismu, hlásí se k ideologii nacionálního socialismu a používané symboly a kombinace barev odkazují k hitlerovskému Německu. Kolem Národního odporu se pohybují pachatelé rasově motivovaných trestných činů, jeho přívrženci se již dlouho účastní také akcí krajně pravicové Dělnické strany.