Sněmovna odsouhlasila více sběrných míst i novelu o DPH

Praha - Zvýšit počet sběrných míst použitých baterií i akumulátorů a zlepšit podmínky pro jejich sběr má novela zákona o odpadech, kterou dnes schválila sněmovna. Nová pravidla přinesou povinnosti také výrobcům, kteří budou muset například zajistit, aby se na každé baterii s obsahem těžkých kovů objevil symbol použité chemikálie. Donlí komora dnes také podpořila přesun vybraných služeb do nižší devítiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Týká se to například oprav jízdních kol, oděvů, kadeřnických nebo restauračních služeb. Novelou zákona o dani z přidané hodnoty se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Sběr baterií jinak

Novela zákona o odpadech má zvýšit podíl separace použitých baterií i akumulátorů a zlepšit podmínky pro jejich sběr, kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna. Nová pravidla přinesou povinnosti také výrobcům, kteří budou muset například zajistit, aby se na každé baterii s obsahem těžkých kovů objevil symbol použité chemikálie.

Norma má vést k rozšíření počtu míst, kde budou lidé mít možnost odevzdat staré baterie a monočlánky. Výrobci a dovozci budou muset zajistit, aby prodejny, kde se baterie a monočlánky prodávají, je také odebíraly zpět od zákazníků. Výrobcům zavádí povinnost financovat zpracování použitých baterií, zároveň zakazuje jejich spalování, jak uvedl ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Nižší DPH nemusí znamenat slevu

Nižší DPH ale automaticky nemusí znamenat pokles cen za služby, na které se vztahuje. Například prezident Asociace specializovaných prodejců jízdních kol ČR Petr Kohoutek dnes řekl, že snížení DPH by zřejmě promítly do cen jen některé cykloservisy, navíc pouze částečně. „Cena práce je totiž u oprav jízdních kol nyní velmi podhodnocená. Firmy si většinou účtují kolem 200 korun za hodinu, což je minimální sazba,“ podotkl Kohoutek. 

„Je to pro veřejnost velmi příjemná novela,“ charakterizoval ji zpravodaj Miroslav Svoboda (ČSSD). Celkový dopad opatření na veřejné rozpočty ministerstvo financí odhaduje na tři miliardy až šest miliard korun.

Základní sazba daně činí 19 procent. Novela vychází z dohody ministrů financí zemí EU o možnosti zařadit některé položky do snížené sazby daně. Týká se to zejména služeb s vysokým podílem lidské práce, restauračních služeb s výjimkou podávání alkoholu a tabákových výrobků a knih na jakýchkoli nosičích.

O letištních pozemcích bude rozhodovat soud

Poslanci také vládní novelou zákona o civilním letectví odsouhlasili, aby o zřizování věcných břemen na pozemcích pod již existujícími letišti, které patří někomu jinému, v budoucnu rozhodovaly soudy. Nově by mělo platit, že soud může zřídit věcné břemeno na pozemku cizího vlastníka pod letištěm jen tehdy, pokud převáží veřejný zájem. Soud také vyměří jako náhradu vlastníku pozemku odměnu, která má odpovídat obvyklému ročnímu nájemnému.

„Je to pro veřejnost velmi příjemná novela,“ charakterizoval ji zpravodaj Miroslav Svoboda (ČSSD). Celkový dopad opatření na veřejné rozpočty ministerstvo financí odhaduje na tři miliardy až šest miliard korun.

  • Použité baterie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/453/45229.jpg
  • Runway chebského letiště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/882/88114.jpg
Vydáno pod