V Přerově chtějí ekologické autobusy

Přerov - V Přerově možná budou od ledna jezdit autobusy na plynový pohon. Město vypisuje výběrové řízení na nového provozovatele městské hromadné dopravy a zásadní podmínkou jsou ekologické autobusy. Po novém dopravci chtějí radní garanci výměny celého vozového parku během pěti let. Za to je magistrát ochoten místo stávajících 18 milionů korun ročně na dopravu ve městě doplácet ještě více, informovala novináře náměstkyně primátora Elena Grambličková (ODS).

Městskou hromadnou dopravu nyní v Přerově zajišťuje firma Veolia Transport, která využívá 17 autobusů. Současnému přepravci vyprší v roce 2010 smlouva, proto se chystá nové výběrové řízení.

Zásadní inovací a hlavně podmínkou výběru nového provozovatele je postupné zavádění ekobusů do ulic města. S plynovým pohonem by souviselo i vybudování odpovídající čerpací stanice. Nový provozovatel dopravy musí během příštích pěti let vyměnit všech 17 autobusů, které momentálně zajišťují MHD.

„Chceme, aby nový přepravce, jímž může být i současná firma, v Přerově postupně zaváděl vedle ekologických autobusů i bezbariérové vozy pro postižené občany,“ doplnil primátorův náměstek Josef Kulíšek (ODS).

Radní nechtějí, aby se kvůli investici do ekobusů jízdné zdražovalo, ztrátu se město bude snažit doplatit z vlastní kasy.