V Ústí zastavili rozšiřování silnice podél Labe

Ústí nad Labem - Kolaps dopravy a zbytečně vyhozená miliarda to je velké téma v Ústí nad Labem. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tam prozatím pozastavilo rozšiřování důležité silnice podél Labe. Ze státního rozpočtu dostane ŘSD letos méně peněz a ty, které má k dispozici, stačí pouze na nejnutnější stavby. Podle ŘSD silnice I/30 v Ústí nad Labem nepatří mezi nejdůležitější. S tím nesouhlasí ústecký primátor Jan Kubata, protože na stavbu navazují další stavební práce, které platí město.

Pravidelné záplavy, kolony a vážné dopravní nehody. To je doprava na nejvytíženější ústecké silnici. Po 13 letech se ji stát rozhodl upravit. Došly mu ale peníze a stavba stojí. „Je to stavba, kde by se mohlo ušetřit, je to to nejmenší zlo,“ uvedl Jaroslav Krauter ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle Kubaty to nemůže myslet český stát vážně.

„Počítáme všechny varianty, co nás bude stát to, když dostavíme, když zastavíme, když zpomalíme,“ řekl manažer stavby ŘSD Tomáš Hofmann.

Vstup a reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic hledá variantu, jak stavbu dokončit a přitom ušetřit, proto také stavbu pozastavilo. Podle primátora Ústí nad Labem znamená jakýkoliv další posun v čase obrovskou komplikaci.

Stavba protipovodňové vany na nejrušnějí silnici ve městě dopravu už teď výrazně komplikuje. Její zastavení by ale znamenalo kolaps. Podle Jana Pechouta z BESIPu by potom doprava v Ústí totálně zkolabovala.

Na stavbu navazují i další projekty města, na které Ústí čerpá evropské peníze. Pokud ale nedodrží termíny jejich dostavby, může o ně přijít. Podle Kubaty jde o 917 milionů korun přímých dotací.

Ředitelství silnic a dálnic se má rozhodnout do 14 dnů, zda uvolní peníze na pozastavené akce. Pokud se silnice nedostaví včas, tak ústecký primátor připustil, že uvažuje i o případné žalobě na český stát.

Problémy s dokončením stavby nejsou jen v Ústí nad Labem. Například dva nedostavěné úseky jsou také na silnici mezi Chomutovem a Prahou. Komplikace jsou s obchvatem Chrudimi, Havlíčkova Brodu nebo Šternberku u Olomouce.