V Poděbradech mají lidé problém s hlukem z tratě

Poděbrady - Problém s hlukem mají obyvatelé žijící v Poděbradech přímo u železniční trati. Obrátili se proto na Správu železniční a dopravní cesty (SŽDC) a ta slíbila, že jim do konce loňského roku pomůže, ale práce na protihlukových opatřeních ještě ani nezačaly. Krajská hygienická stanice už dokonce uvažovala o pokutě, nakonec ji ale neudělila. SŽDC se zavázala, že s opravami kolejí začne v létě.

Do roku 1989 nejzatíženější trať ve střední Evropě, dodnes jezdí středem Poděbrad vlaky v pětiminutových intervalech a místní obyvatelé trpí. Limity hluku jsou tu podle měření hygieny překračovány o desítky decibelů.

„Můžou mít potíže se spaním, můžou se tam vyskytnou nějaké psychické problémy, můžou být ti lidi nervoznější,“ uvedla Milena Marečková z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Správa železniční dopravní cesty dostala od hygieny výjimku, ta ale vloni vypršela a SŽDC s protihlukovou stavbou ještě ani nezačala.
 
Podle mluvčího SŽDC Pavla Hally tam byly různé připomínky a různé procesní úkony, které tu stavbu pozdržely. Podle Marečkové se pokutou nic neřeší a hygiena by měla spíš chtít nějaká nápravná opatření.

SŽDC tvrdí, že vše je připraveno a s opravami trati chce začít v létě. Poprvé v Česku dojde k aplikaci pryžových pásů tzv. absorbérů  do kolejnic.

Pokud by plánované opravy trati snížit hluk nepomohly, SŽDC by vytipovaným obyvatelům zaplatila výměnu protihlukových oken. Těm, kteří si je už dříve nechali vyměnit na vlastní náklady, ale žádné peníze zpětně proplácet nechce. To se některým lidem nelíbí a chtějí se o peníze soudit.