Borůvková místopředsedkyní ČSSD nebude, nedostala hlasy

Praha - Alena Borůvková nebude novou místopředsedkyní ČSSD. Ačkoli byla jedinou kandidátkou, tak ani v jednom z dnešních dvou kol tajného hlasování nedostala od členů Ústředního výkonného výboru strany potřebný počet hlasů. Uvedl to předseda pražské ČSSD Petr Hulínský. Předseda strany Jiří Paroubek vyjádřil zklamání z výsledku volby. Oznámil také, že novou místopředsedkyni budou sociální demokraté vybírat až po podzimních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny.

„Je pro mě trochu zklamání, že paní Alena Borůvková nebyla zvolena. Nicméně ten její výsledek je výborný, 77 hlasů pro, 36 proti,“ prohlásil Paroubek. Borůvkovou navrhla pražská organizace strany. Na její nominaci se původně shodli předsedové všech krajských organizací ČSSD.

Aby se Borůvková stala místopředsedkyní, muselo by pro ni zvednout ruku nejméně 104 členů Ústředního výkonného výboru ČSSD, v prvním kole ji ale podpořilo pouze 68, ve druhém pak 77 členů. Pro zvolení místopředsedy je třeba třípětinová většina všech členů ÚVV, šance Borůvkové ale zhatila nízká účast na dnešním zasedání. „Je tam určité rozčarování některých kolegů s ohledem na nepříliš velkou známost kolegyně Borůvkové,“ připustil neúspěch již dříve jeden z místopředsedů, brněnský primátor Roman Onderka.

Podle stanov sociální demokracie musí být ve vedení ČSSD alespoň jedna žena, na nedávném sjezdu strany se ji ani po několika pokusech zvolit nepodařilo. Pravděpodobně se tak objeví nové nominace. Dnes padlo například jméno Anny Čurdové.

Alena Borůvková
Zdroj: ČT24/http://domaci.ihned.cz/c1-36750800-mistopredsedkyn
Vydáno pod