Ústavní soud: Úřad vlády diskriminoval muže kvůli věku

Brno - Ústavní soud dal za pravdu muži, který tvrdí, že v roce 2004 byl z Úřadu vlády propuštěn kvůli svému věku. Muž byl odborníkem na problematiku lidských zdrojů a specialistou na problémy zdravotně postižených. Výpověď dostal na podzim 2004 pro nadbytečnost. Do penze mu tehdy zbývaly necelé tři roky. Protože byl přesvědčen, že o práci přišel kvůli svému věku, bývalého zaměstnavatele zažaloval. Napsalo to dnešní Právo. S odvoláním na mužova právníka Petra Zimu list informoval, že ústavní soudci rozhodli ve čtvrtek.

Jako nadbyteční byli v 80 procentech shledáni ti nad 50 let

Výpověď prý souvisela s personálními změnami, které nastaly na Úřadu vlády po nástupu Martina Jahna, tehdejšího vicepremiéra pro ekonomiku ve vládě Stanislava Grosse. Na úseku, kde muž pracoval, dostalo z reorganizačních důvodů výpovědi šest zaměstnanců, pěti z nich bylo nad padesát let. Podle právníka Zimy byli najati mnohem mladší zaměstnanci.

Kauza se u soudů protáhla na roky, mužovu žalobu nejprve zamítly Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze, neuspělo ani dovolání u Nejvyššího soudu. Proto muž podal ústavní stížnost, kde uvedl, že Úřad vlády rozdílně zacházel se staršími a mladšími zaměstnanci. Ústavní soud prý označil za klíčový ukazatel věkové diskriminace na Úřadu vlády statistiku přijatých a propuštěných zaměstnanců v závislosti na věku. Jako nadbyteční byli v 80 procentech shledáni ti nad 50 let. Přijati byli v 93 procentech pracovníci mladší 28 let.

Spor se přesouvá opět na začátek 

„Uvedené údaje jsou dostačující k tomu, aby podporovaly tvrzení o zřejmé snaze dosáhnout generační obměny příslušného pracoviště. Zde je podle Ústavního soudu nebezpečí, že tato obměna bude vedena podle diskriminačních kritérií, reálné a dokonce velmi pravděpodobné,“ cituje deník nález Ústavního soudu.

Soudní pře mezi mužem a Úřadem vlády se tak vrací na začátek. Soudy ale budou muset nově vzít v úvahu rozhodnutí Ústavního soudu.