Právo: Kauza vsetínských bytů byla definitivně odložena

Vsetín - Případ kolem údajně nevýhodného prodeje obecních bytů ve Vsetíně v době starostování bývalého předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka definitivně skončil. Policie kauzu v těchto dnech už podruhé odložila a tentokrát žalobce její rozhodnutí potvrdil. Uvedlo to dnešní Právo s odvoláním na šéfa okresního státního zastupitelství ve Frýdku-Místku Emila Švarného.

„Mohu vám potvrdit, že to bylo odloženo s tím, že se podezření z trestného činu nepotvrdilo,“ uvedl Švarný. Proti závěrům by podle žalobce teoreticky mohl dát stížnost ten, kdo loni v červnu podal trestní oznámení na vedení vsetínské radnice. Švarný doplnil, že vyšetřování bylo od počátku vedeno proti neznámému pachateli, i když původní trestní oznámení směřovalo proti celému vedení vsetínské radnice.

Jiřího Čunka odložení případu nepřekvapuje 

Policie sice loni v listopadu případ již jednou odložila, ale dozorový státní zástupce z Frýdku-Místku na přelomu roku její rozhodnutí zrušil a v kauze nařídil nové prověřování. Čunek tehdy čelil podezření, že v době, kdy byl vsetínským starostou, město prodalo nadpoloviční podíl ve společnosti Vsetínské byty za podhodnocenou cenu. Pro město prý byla transakce krajně nevýhodná. „Vůbec mě rozhodnutí odložit to nepřekvapuje. Od začátku jsme věděli, že se nic takového nestalo,“ řekl prý senátor a někdejší šéf KDU-ČSL Čunek.

Policie ho dříve také vyšetřovala kvůli podezření, že jako starosta Vsetína vzal v únoru 2002 za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Žalobce jeho stíhání zastavil.