Vyhlazení Lidic ukončilo ochotu žít se sudetskými Němci, uvedl Klaus

Lidice (Kladensko) - Vyhlazení Lidic na Kladensku se podle prezidenta Václava Klause stalo katalyzátorem česko-německých vztahů a po válce ukončilo ochotu Čechů pokračovat ve staletém soužití se sudetskými Němci. Klaus to řekl na dnešním pietním aktu při příležitosti 67. výročí vypálení této obce německými okupanty. "Lidická tragédie v myslích a srdcích tehdejších generací našeho národa ukončila ochotu uvažovat po skončení války o pokračování staletého soužití se sudetskými Němci," uvedl Klaus.

Klaus dále řekl, že po vyslechnutí projevů na nedávném sudetoněmeckém sněmu v Augsburgu má strach, že to stále ještě někteří lidé nechápou. Dnešní pietní vzpomínky se vedle Klause zúčastnili premiér Jan Fischer, předseda Senátu Přemysl Sobotka, místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová a další osobnosti z České republiky i ze zahraničí.

Na pietní akt navázala přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice, na jejímž zahájení vystoupila i zpěvačka Lucie Bílá za klavírního doprovodu Petra Maláska.

Klaus varoval před strachem z extremismu

Předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková uvedla, že se dnes často hovoří o demokracii a svobodě, ale realita je podle ní jiná. „Vzrůstající neonacismus se šíří jako lavina,“ upozornila na některé aktivity extremistů z poslední doby. Podle Dvořákové je třeba těmto věcem čelit s osobní statečností, nevymlouvat se a trvat na dodržování zákona.

Pro totéž se vyslovil i Klaus, podle něhož mají politici a starostové často strach všech zákonných možností využít. „Myslím, že to je velmi často strach těch politiků a starostů, aby si nenadělali nějaké další nepřátele, že to nedělají. Takže já pro to moc velkou omluvu nemám,“ dodal. Na růst extremismu reagovala dnes i sociální demokracie, podle které zanedbal své povinnosti ohledně radikálů hlavně bývalý ministr vnitra Ivan Langer s konkurenční ODS.

Podle prezidenta je také nutné lidickou tragédii neustále připomínat. „Když to zapomeneme, tak se nám to bude v nejrůznějších variantách vracet zpátky, a proto Ležáky, Lidice, Terezín a spoustu dalších takových míst musíme pro tu další generaci udržovat,“ řekl Klaus.

Nacisté zabili 340 lidických obyvatel

Lidice přepadli nacisté 10. června 1942. V obci s 503 obyvateli bylo tohoto dne jako odveta za atentát na Reinharda Heydricha zastřeleno 173 mužů. Ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku. Děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře v polském Cheľmnu nad Nerrem. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Obec byla srovnána se zemí. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Vypálení Lidic
Zdroj: ČT24