Evropské graffiti propaguje české předsednictví EU

Brno - Evropské graffiti je název soutěžní akce, která dnes v Brně propaguje české předsednictví Radě Evropské unie. Svůj názor mohou zejména mladí lidé vyjádřit originálním způsobem - pomocí plechovky se sprejem. Původní záměr vyvést díla jen modrou a žlutou v duchu EU se nakonec nekonal. Kvůli větší pestrosti ovládly volné plochy v parku městské části Královo Pole barvy českého předsednictví.

Zbyněk Šolc z Asociace středoškolských klubů České republiky informoval, že akce Evropské graffiti je součást kampaně Evropa mladýma očima, kterou pořádá ministerstvo školství a která má mezi mládeží propagovat české předsednictví Radě EU. Prostor umělecky vyjádřit svůj názor a zúčastnit se soutěže byl připraven pro všechny, třeba i pro náhodné kolemjdoucí.

Evropského zadání se nakonec drželi jen někteří. Starosta MČ Brno - Královo Pole Ivan Kopečný (ODS) se nechal slyšet, že jde o velmi zajímavou akci, která je prý inspirací pro další podobné činy. Asociace středoškolských klubů České republiky, která za netradiční propagací českého předsednictví stojí, v září zahájí výstavou fotografií soutěžních děl fungování nové Galerie mládeže.

Reportáž Petra Kotrly (zdroj: ČT24)