Obce v okolí Prahy hledají cesty, jak zlepšit často mizernou infrastrukturu

Praha - Architekti, sociologové i starostové měst hledají cestu, jak před kolapsem zachránit obce v okolí Prahy. Jenom loni se z metropole na venkov přestěhovalo třicet tisíc lidí, které nalákaly sliby developerů o pohodě a klidu. Jenže středočeské obce většinou nemají dost peněz na infrastrukturu. Chybí obchody, školky, školy i lepší dostupnost do města.

Kromě chybějící infrastruktury se také snadno může stát, že zájemci o bydlení mimo ruch města koukají místo na les do průmyslového areálu. K tomu se přidají fronty na silnici a čekací listiny na místo ve školce. Některé obce východně od Prahy svůj rozvoj natolik ukvapily, že zapomněly i na dostatečné zdroje vody. Někteří radní se proto snaží s developery dohodnout - vymohou si například nové ulice, kanalizaci nebo dotaci obecních rozpočtů. Například v Dolních Břežanech dostali kolem padesáti tisíc korun za každou novou bytovou jednotku, kterou pak využili na dotování obecní infrastruktury. Vznikla tak nová škola a opravily se chodníky.

V posledních měsících stavební boom poklesl v důsledku krize. Podle sociologů to ale není na dlouho. Svůj sen o rodinném domu má stále mnoho lidí. A navíc může do hry vstoupit nový fakt. Praha zažívá obrovský příliv cizinců. Není vyloučeno, že podobně jako v jiných světových metropolích mohou v Praze vzniknout národnostně orientované čtvrti - a starousedlíci v nich nebudou chtít bydlet. Úprk z velkoměsta tak bude pokračovat.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)