Nehoda s bezpečnostními pásy, nebo bez nich - rozdíl je jasný na první pohled

Milovice - Ministerstvo dopravy v letních měsících ještě více posílilo preventivní kampaň Nemyslíš - zaplatíš. Tentokrát zacílilo hlavně na mladé lidi na hudebních festivalech, projekt umožní účastníkům akce prostřednictvím aranžované autonehody porovnat následky jízdy se zapnutými pásy a bez nich. Simulaci poprvé viděli návštěvníci festivalu ve středočeských Milovicích.

Před sezonou letních diskoték a festivalů apeluje ministerstvo dopravy v rámci kampaně Nemyslíš - zaplatíš na nejrizikovější skupinu řidičů ve věku od 18 do 24 let. Ti teď mohou vidět následky tragických nehod nejen v preventivních klipech, ale i přímo na vlastní oči.

„Lidé konzumují alkohol, jsou tam často přítomné i drogy. To je opravdu riziková kombinace. Proto chceme přímo na festivalech ukázat možné tragické důsledky takového počínání,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Ročně zemře po nárazu do stromu 150 lidí

Návštěvníci mohou na vlastní oči porovnat důsledky na první dojem dvou stejných nehod. Při pohledu dovnitř auta je ale jasně vidět rozdíl mezi posádkou, která použila bezpečnostní pásy a mezi tou, která se nepřipoutala. Právě ta dopadla při nárazu za jízdy v padesátikilometrové rychlosti velmi špatně.


„Nehody simulují srážku s pevnou překážkou, což patří mezi jednu z nejtragičtějších dopravních nehod s nejhoršími následky, ročně zemře při nárazu do stromu 150 lidí,“ upřesňuje Hanzelka.

Mladé lidi na festivalu varují také informační letáky. Ty mají ukázat, jak se za volantem chová řidič, který si dal dvě piva, marihuanu nebo dávku pervitinu.


Netradiční projekt na návštěvníky zapůsobil. „Určitě se poutat budeme, takhle dopadnout nechci,“ říká mladá žena. Podle reakcí návštěvníků se organizátoři rozhodnou, na kolik dalších letních festivalů instalaci propůjčí. Zatím je jisté, že bude k vidění na konci července na hudebním festivalu Benátská noc.