Klaus žádá daleko tvrdší postup proti neonacistům

Lidice (Kladensko) - Prezident Václav Klaus se dnes vyslovil pro výrazně tvrdší postup proti aktivitám neonacistů z poslední doby. Současná legislativa podle něj nabízí dostatek možností, jak podobným věcem čelit, politici a starostové ale podle něj mají často strach všech zákonných možností využít. Klaus to uvedl při dnešním pietním aktu k 67. výročí vypálení Lidic na Kladensku. "Já nechci naskakovat na takové líbivé fráze některých politiků, kteří se těmito věcmi nikdy nezabývali a teď jsou najednou velcí hrdinové," upozorňuje Klaus.

Aktivity neonacistů je podle prezidenta potřeba rezolutně odsoudit. „Já říkám pořád, že bych byl daleko tvrdší, než si troufají být někteří naši starostové, primátoři nebo ministři,“ uvedl Klaus s tím, že i existující legislativa nabízí možnost, jak jasně a razantně zasáhnout.

„Myslím, že to je velmi často strach těch politiků a starostů, aby si nenadělali nějaké další nepřátele, že to nedělají. Takže já pro to moc velkou omluvu nemám,“ dodal. Na růst extremismu reagovala dnes i sociální demokracie, podle které zanedbal své povinnosti ohledně radikálů hlavně bývalý ministr vnitra Ivan Langer s konkurenční ODS.

ČSSD vyzývá k boji za hodnoty demokracie

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyjádřil morální podporu občanům, kteří jsou terčem nenávisti ze strany radikálů. „Vyzýváme všechny demokratické politické strany, aby spolu se sociální demokracií spolupracovali na vytvoření podmínek pro účinný boj s hnutími, které ohrožují základní hodnoty naší demokracie,“ řekl Paroubek.

Kvůli zastrašování chrání policie děti Fischera a Peciny

Kvůli zastrašování a možným výhrůžkám policisté od čtvrtka chrání dvacetiletého syna premiéra Jana Fischera a také děti ministra vnitra Martina Peciny. Hrozí jim prý nebezpečí v souvislosti se zátahem na extremisty. „Poslouchám divné hlasy v poslední době z divných míst, divná slova čtu. Tím věci často začínaly a Lidice jsou připomenutím toho, co se z takových slov mohlo zrodit,“ uvedl Fischer.

Policie v minulých dnech také zadržela a obvinila deset extremistů kvůli pořádání koncertů propagujících nacismus. Radikálové na podporu zadržených pořádají ve městech po celé zemi demonstrace. „Je smutné, že 20 let po listopadu 1989 musí policie chránit politiky a jejich rodinné příslušníky před možnými útoky na ně pro jejich původ či politické přesvědčení,“ uvedli sociální demokraté.