Klaus udělil Cenu svatého Vojtěcha Arpádu Gönczovi

Praha - Prezident Václav Klaus dnes udělil Cenu svatého Vojtěcha za mír, svobodu a spolupráci v Evropě spisovateli a někdejšímu maďarskému prezidentovi Arpádu Gönczovi. Od německé Adalbertovy nadace ji Göncz získal za rozhodující přispění k pokojnému přechodu Maďarska k demokracii a za dlouholeté úsilí při prohlubování sousedských vztahů mezi národy západní a střední Evropy. Cenu převzala Gönczova dcera Kinga, maďarská ministryně zahraničí; její otec se nemohl dostavit ze zdravotních důvodů.

Před slavnostním předáním ceny v Rudolfově galerii Pražského hradu zazněla Sonáta D dur od Georga Friedricha Händela v podání Václava Hudečka a Petra Adamce. Poté s projevy věnovanými Gönczovi a svatému Vojtěchovi vystoupili Hans Süssmuth, předseda představenstva Adalbertovy nadace, kardinál Miloslav Vlk a slovenský poslanec František Mikloško. Mezi asi stem účastníků byl také bývalý rumunský prezident Emil Constantinescu nebo český velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák.

Spisovatel, právník a za komunistického režimu disident Arpád Göncz působil v letech 1990-2000 jako prezident Maďarska. Jako politik podporoval sjednocení Německa a zasazoval se o smír s bývalými politickými protivníky. Jako překladatel přiblížil Maďarům významná díla západoevropské literatury.

Doposud Cenu svatého Vojtěcha získali někdejší předsedové polské a maďarské vlády Tadeusz Mazowiecki a József Antall, bývalý pražský arcibiskup František Tomášek, jeho vídeňský protějšek Franz König, český exprezident Václav Havel, dlouholetý německý spolkový kancléř Helmut Kohl, první svobodně zvolený předseda Slovenské národní rady František Mikloško a historik a bývalý polský ministr zahraničí Wladyslaw Bartoszewski.