Kopicová: Státní maturity se mohou odložit maximálně o rok

Praha - Ministryně školství Miroslava Kopicová si dovede představit, že by se státní maturity odložily o rok. Delší odklad by ale podle ní způsobil komplikace. Ministryně to řekla v Otázkách Václava Moravce. Podobně hovořil i její předchůdce Ondřej Liška (SZ). Projekt totiž spolufinacují evropské fondy a slíbené peníze, které už Česko na přípravnou fázi dostalo, by muselo vrátit. Studenti chtějí státní maturity, které by měly proběhnout příští rok, odložit - na pátek plánují v Praze protestní pochod a mobilizují se pomocí sociální sítě Facebook, kde se jich k protestu přihlásilo už víc jak padesát tisíc. Dvě nejsilnější politické strany, ODS a ČSSD, o dvouletém odkladu na rok 2012 také hovoří. Podle autora petice proti státním maturitám Filipa Vícha z toho ale politici v souvislosti s podzimními předčasnými volbami udělali politické téma.

Studenti také ministerstvu školství vytýkají, že nemají o budoucí podobě zkoušky dostatek informací. Podle Vícha například neexistuje seznam povinné literatury. Studentům dále vadí, že vlastně neví, k čemu státní maturity budou a zatím žádná vysoká škola neprohlásila, že by takový typ maturity akceptovala jako součást přijímacího řízení.

Exministr Liška, který měl přípravnou fázi maturit na starosti, ale něco takového odmítl. Podle něj už v dubnu loňského roku byly zveřejněny katalogy, kde je vyjmenováno, co všechno musí maturanti umět. Navíc vysokým školám nejde nařídit, aby akceptovali státní maturitu jakou pevnou součást přijímaček. Pokud podle něj ale bude maturita kvalitní, začlení se do přijímacího řízení přirozeně. „Studenti nemají racionální důvod se obávat, že by ve státní maturitní zkoušce neuspěli,“ prohlásil Liška s tím, že na páteční protest studentů možná dorazí. Mohutná mobilizace budoucích maturantů pomocí Facebooku je podle něj daná spíše tím, že se tato sociální síť těší momentálně velké popularitě. Ministryně Kopicová potvrdila, že se v pátek se studenty přímo na ministerstvu, kolem kterého protestní pochod půjde, sejde.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Liška: Druhý odklad maturit znamená jejich konec

Státní maturity

- by stály státní kasu 480 milionů korun

- každý další rok by bylo potřeba 165 milionů na jejich provoz

- v prvním roce by je mělo složit kolem 95 tisíc studentů z 1 300 škol

„Je nutné, abychom maturity začali realizovat,“ prohlásila Kopicová. Předseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt se také domnívá, že kdyby se maturity odložily o víc jak rok, bylo by pak maturitní vysvědčení papírem, který nemá žádnou váhu. S nimi se shodl i Liška. „Případný druhý odklad státních maturit znamená jejich konec,“ řekl s tím, že na přípravě státních maturit teď pracují stovky lidí, učitelé chodí na přípravné kurzy a školení a je rozběhnutá logistika. Teď vše zastavit a dát po dvou letech znovu do pohybu je demotivace, myslí si. S tím souhlasí i Dytrt - odklad znamená zhoršení atmosféry a otrávenost učitelů. Letos už proběhla jedna generální zkouška státních maturit, druhá má proběhnout na podzim.

Agentura STEM/MARK provedla pro OVM průzkum, ve kterém zjišťovala, jestli by si studenti zvolili vyšší úroveň maturitní zkoušky u některého z předmětů, pokud by právě vyšší úroveň byla vstupenkou na vysokou školu. Více než třetina dotázaných (33 procent) uvedla, že by si vyšší úroveň zvolila určitě, 31 procent pak spíše ano. 18 procent se k vyšší úrovni stavělo negativně a 18 procent studentů pak nevědělo. Agentura také zjišťovala, co si myslí ředitelé a učitelé o kvalitě testů - 39 procent ředitelů a 36 procent učitelů ji hodnotí jako výbornou až chvalitebnou.


Státní maturity už byly za ministryně Dany Kuchtové odloženy, původně měly startovat v roce 2008. Poslanec ODS Walter Bartoš chce sněmovně předložit co nejdříve návrh odkladu státních maturit, protože prý nejsou dobře připraveny. Svůj názor chce prosadit ve zrychleném režimu. Podobně mluví i ČSSD, která včlenila odklad státních maturit v podobě přílepku do nesouvisejícího zákona o zřizování ministerstev. Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka nejsou na státní maturity připraveni ani učitelé, ani studenti. Ministryně Kopicová ale dnes prohlásila, že už podepsala vyhlášku, která je pro konání státních maturit nutná.