Soud odročil jednání o sporu Langera a vydavatelství Mafra

Praha - Pražský městský soud dnes odročil jednání o sporu bývalého ministra vnitra Ivana Langera s vydavatelstvím Mafra na 19. října. Langer požaduje omluvu kvůli článkům uveřejněným v deníku Mladá fronta Dnes a na serveru iDnes.cz. Konkrétně za výroky spojující ho s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Deník si za svými články stojí.

Langer se pro žalobu rozhodl kvůli několika výrokům, které se na stránkách Mladé fronty Dnes a také na serveru iDNES objevily loni v září a říjnu. Podle exministra jde o lži. Ohradil se například proti tvrzení, že je ve spisu Krakatice podezřelý z propojení na organizovaný zločin kolem zavražděného Františka Mrázka. List tvrdil, že z přepisů policejních odposlechů z roku 2000 vyplývá, že údajný vládce českého podsvětí Langera využíval přes svého spolupracovníka Igora Šafranka a realitního magnáta Luďka Sekyru.

Martin Elger, právní zástupce Ivana Langera:

"Pouze úplná publikace toho spisu (Krakatice), úplné zvážení jeho obsahu v důkazním řízení před soudem, které skýtá záruku objektivity, vyvrátí informace, které vůči němu (Ivanu Langerovi) byly publikovány.

Helena Chaloupková, právní zástupkyně vydavatelství MAFRA:

„Zveřejněné články a informace v nich obsažené jsou zcela korektní, vycházely z informací, které byly věrohodné.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

V souvislosti s tímto tvrzením doporučil Langerův právní zástupce soudu provést důkaz přečtením spisu. Advokátka vydavatelství Mafra ale tvrdí, že společnost plnila jen svou zpravodajskou povinnost a že je to naopak právě Langer, kdo manipuluje s informacemi a zkresluje je. S přečtením spisu rovněž souhlasí.

Langer vydavatelství zažaloval také kvůli článkům ohledně jeho lobbingu za Ivana Kyselého, který mu před několika lety půjčil dva miliony korun na rekonstrukci domu. Za nepravdivé označil například tvrzení, že si s Kyselým pomohli navzájem nebo že tají okolnosti úvěru. Šéfredaktor Mladé fronty Dnes Robert Čásenský ale tvrdí, že deník napsal o Langerovi pravdu, a věří, že se soud přikloní na stranu vydavatelství.

  • Martin Elger autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/929/92888.jpg
  • Helena Chaloupková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/929/92889.jpg
Vydáno pod