Lidé mohou připomínkovat návrhy jízdních řádů

Praha – První návrhy jízdních řádů některých železničních tratí pro rok 2010 mohou připomínkovat cestující. Na svých webech zatím zveřejnily tabulky tratí zahrnutých do oblasti své působnosti pražský ROPID a Karlovarský kraj. Lidé mají možnost k vedení jednotlivých spojů posílat připomínky, které se mohou dočkat realizace v konečné podobě jízdního řádu. Ten bude platit od 13. prosince 2009, připomínky ale budou dopravci zapracovávat již během léta. ROPID, resp. Karlovarský kraj u železničních dopravců objednávají regionální vlaky – tj. osobní a spěšné vlaky. Rychlíky, expresy, Intercity a Eurocity objednává ministerstvo dopravy. Právě těmto institucím je možné zasílat připomínky k navrženým spojům.

V Karlovarském kraji nenastanou na železnici v roce 2010 žádné výraznější změny. Podobně jako letos nebudou jezdit přímé zastávkové vlaky z Plzně do Chebu, ale bude nutné přestoupit na hranici Plzeňského a Karlovarského kraje v Plané u Mariánských Lázní, eventuelně v Mariánských Lázních. I na další hlavní trati Karlovarského kraje z Chomutova do Chebu je návrh nového jízdního řádu prakticky totožný s tím současným.

V okolí Prahy jsou oproti letošnímu roku v návrhu jízdního řádu na rok 2010 uvedeny drobné změny, nový spěšný vlak by se mohl objevit například na trati Kladno – Praha. Výraznější změny by mohly nastat v dálkové dopravě. Vlaky na Kolín budou podle návrhu vedeny z hlavního nádraží přes Libeň a nebudou objíždět Prahu přes Vršovice a Malešice. Na pražské hlavní nádraží podle prvního návrhu mají zajíždět také Eurocity od Berlína, která dnes zastavují pouze v Holešovicích a pokračují odtamtud do Vídně či Budapešti.