Technická knihovna definitivně opouští Klementinum

Praha - Z pražského Klementina se dnes po desítkách let začaly stěhovat fondy Státní technické knihovny. Technická literatura bude od září přístupná v nové budově v Praze-Dejvicích. Přibližně půl milionu knih se bude stěhovat několik týdnů, už 1. srpna plánují v nové Národní technické knihovně spustit zkušební provoz v omezeném rozsahu. Přesun bude stát téměř pět milionů korun.

Stěhovací firma ráno přistavila na nádvoří Klementina nákladní auta s jeřáby. Zatímco knihy z novodobých fondů sjíždějí na vozíčku do nákladních aut, vzácné tisky staré několik staletí se budou stěhovat jiným způsobem. Zakázku na stěhování vyhrála ve veřejné soutěži firma Stahl.

Sbohem, zdlouhavé objednávání!

Rozhovor s Martinem Svobodou (zdroj: ČT24)

S více než 1,5 milionem svazků má být Národní technická knihovna největším pramenem technické literatury v České republice. Uživatelům slibuje komfort služeb, přes třináct set studijních míst a téměř šest set míst relaxačních. V celém objektu bude WiFi signál, 250 počítačů pro veřejnost, noční studovna, možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih i kavárna.

„Je to první knihovna v České republice, která se staví podle západoevropských standardů, to znamená, že podstatná část fondů je ve volném výběru. Kdybych to měl přiblížit, bude to tak jako doma, když přijdete k poličce a vezmete si knihu ke stolu a pak v klidu studujete,“ řekl před časem v rozhovoru pro ČT24 ředitel Státní technické knihovny Martin Svoboda. K dispozici budou i individuální studovny: „Student si třeba na celý semestr může pronajmout jednu místnůstku, tam si ´nasilážovat´ potřebné věci a pracovat. Existují i týmové studovny, které budou sloužit studentům, kteří pracují na společném projektu,“ přiblížil Svoboda.

Vznikla na Flemingově náměstí dle návrhu studia Projektil

Národní technická knihovna vznikla na Flemingově náměstí podle návrhu studia Projektil. Veřejnost v knihovně najde fondy Státní technické knihovny a část fondů knihoven ČVUT a VŠCHT. Od prvního července bude mít knihovna nový status, kterým se mění ze Státní technické knihovny na Národní technickou knihovnu.

Národní knihovna i po krachu projektu s blobem Jana Kaplického stále počítá s případnou stavbou nové budovy. Zatím dostavuje depozitáře v Hostivaři a plánuje rekonstrukci Klementina. Zvažuje i poměrně zásadní zásahy do architektury národní kulturní památky, zatím není zřejmé, v jakém rozsahu by se mohly uskutečnit.