Vláda chce nakoupit půl milionu dávek léků proti chřipce

Praha - Vláda chce nakoupit navíc půl milionu dávek léků proti nové formě chřipky a nasmlouvat i větší počet vakcín. Lék by měl být zajištěn pro čtvrtinu populace, pro další čtvrtinu by měl mít stát připravenu vakcínu. Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové se na stejném postupu dohodli ministři celé evropské sedmadvacítky. Změnu pandemického plánu ještě projedná bezpečnostní rada vlády, o nákupu by tak vláda měla rozhodovat za dva týdny. Další týdny potrvá nasmlouvání zakázky.

Kabinet dnes reagoval na zvýšení stupně pandemického rizika takzvané prasečí chřipky na nejvyšší bod šestibodové škály, jak o tom rozhodla minulý týden Světová zdravotnická organizace (WHO). Nyní má stát zajištěn lék Tamiflu pro 20 procent populace. Pro dalších pět procent populace chce nakoupit antivirotikum Relenza. Nákup přijde do konce roku na 138 milionů korun, příští rok na 236 milionů korun. „Dalším opatřením je zajištění blokační výrobní kapacity pro pandemickou vakcínu, která se začne vyrábět až ve chvíli, kdy bude znám pandemický virus,“ dodala Jurásková.    


Vláda už dříve jednala s výrobcem o rezervaci 12 milionů dávek vakcín na pět let za celkem 1,5 miliardy korun. Původně se uvažovalo o pokrytí 60 procent populace, neboť oproti sezonní chřipce, kde se očkuje jednou dávkou, u viru A(H1N1) se podávají dávky dvě v odstupu asi tří týdnů. Na nedávné schůzce evropských ministrů zdravotnictví se však zatím podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta v případě Česka rozhodlo o vakcíně pro 25 procent obyvatel.  

TK po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Prasečí chřipka v ČR:

Kvůli podezření z infekce vyhledalo lékaře 245 lidí. Vyšetření u čtyř z nich nakažení potvrdilo, ve 235 případech vyloučilo, na výsledek šesti testů se čeká. Dva lidé jsou nyní v nemocnici, jeden na pražské Bulovce a jeden v Brně.


Podle posledních údajů WHO byl výskyt takzvané prasečí chřipky dosud potvrzen v 74 zemích světa. Celkem jde o 29 700 potvrzených případů, přičemž na následky tohoto onemocnění dosud zemřelo 147 lidí - 108 v Mexiku, 27 mrtvých hlásí Spojené státy, šest je podle posledních informací z Kanady, jednu smrt nahlásila Kanada dnes, dvě z Chile a po jedné oběti bylo zaznamenáno v Dominikánské republice, Kostarice, Kolumbii a Guatemale. První evropskou oběť si chřipka vyžádala v neděli ve Skotsku.

Kopicová doufá, že se maturity spustí podle plánu

Vláda také dnes podpořila poslanecký návrh někdejšího ministra školství Ondřeje Lišky upravující některé podmínky maturitních zkoušek. ČSSD i ODS ale žádají odklad státních maturit. Ministryně školství Miroslava Kopicová po jednání vlády uvedla, že s politickými stranami je připravena o spuštění státních maturit jednat. Stále doufá, že se jí s politiky podaří dosáhnout shody a maturity spustit podle plánu. Po nedělní televizní diskusi, kde byl přítomen i zástupce studentů, kteří proti maturitám protestují, se jí prý se studenty podařilo dohodnout „komunikační kanály“: „Věřím, že se jejich stanovisko změní.“

Vydáno pod