ČSSD ani ODS nechtějí, aby o eurokomisaři rozhodla Fischerova vláda

Praha - Předsedové obou nejsilnějších parlamentních stran Jiří Paroubek (ČSSD) a Mirek Topolánek (ODS) nechtějí, aby o novém českém členovi Evropské komise rozhodovala přechodná úřednická vláda premiéra Jana Fischera. Paroubek a Topolánek tak reagovali na postoj ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho, podle kterého by naopak bylo dobré, pokud by o jménu nového českého eurokomisaře rozhodovala ještě Fischerova vláda, neboť po podzimních parlamentních volbách budou prý nejzajímavější funkce v komisi rozebrány.

„Já mám jiný názor než pan ministr Füle,“ řekl dnes Paroubek. „Myslím si, že podzimní volby budou kromě jiného také o tom, kdo bude za Českou republiku eurokomisařem,“ uvedl Paroubek. Politické strany by měly podle něj říci „nahlas a jasně“, koho chtějí nominovat na tuto funkci. Podobně se vyjádřil také Topolánek.

Strana zelených naopak Fischera vyzvala, aby o nominaci nového českého eurokomisaře s politickými stranami aktivněji vyjednával. Podle nich by se tento post neměl stát cenou útěchy pro poraženého v podzimních volbách.

Jednání o složení Evropské komise mohou podle Füleho začít již brzy a ministr soudí, že by bylo vhodné se do nich zapojit co nejdříve. Česko v Evropské komisi až do podzimu, kdy by měl výkonnému orgánu sedmadvacetičlenného bloku vypršet mandát, zastupuje bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD).

Na summitu, který se uskuteční v Bruselu ve čtvrtek a v pátek, budou členské státy EU rozhodovat o tom, koho nominují na prestižní post šéfa Evropské komise. České předsednictví navrhuje dosavadního předsedu EK Josého Barrosa, který má podporu řady států, například Německa a Francie. Evropský parlament by ho mohl schválit v červenci a hned poté se zřejmě začne vyjednávat o výběru portfolií nových komisařů.

Paroubkovi muži: Telička, Špidla, Švejnar

ČSSD již dříve oznámila, že uvažuje o třech kandidátech, kteří by mohli zasednout v Evropské komisi. Kromě Špidly padlo také jméno Pavla Teličky, který už krátce eurokomisařem byl, a ekonoma Jana Švejnara, který se neúspěšně počátkem loňského roku utkal s Václavem Klausem o prezidentské křeslo. ODS zatím žádná jména uvažovaných kandidátů neoznámila.

Úřednický kabinet premiéra Fischera by měla vystřídat po volbách, které se budou zřejmě konat 9. a 10. října, nová vláda, která vznikne na základě volebních výsledků.

José Manuel Barroso
Zdroj: ČT24