Ve Valašském Meziříčí je MHD zadarmo

Valašské Meziříčí - Ve Valašském Meziříčí budou měsíc městské autobusy vozit cestující zadarmo. Radnice tak chce lidi motivovat, aby hromadnou dopravu upřednostnili před vlastními auty ve městě a pomohli tak zlepšit kvalitu místního ovzduší. MHD ve Valašském Meziříčí denně využívá přibližně 2500 lidí.

Lidé byli dnes na autobusových linkách MHD ve Valašském Meziříčí překvapeni, že po nástupu do autobusu nemuseli platit. Za místní MHD nebudou muset cestující platit celý měsíc. Radnice je navíc bude průběžně počítat, aby zjistila, kolik lidí tato akce do autobusů nakonec přiláká. Podle řidiče místního autobusu je někdy problém přesvědčit cestující, aby si vzali platnou jízdenku, která se vydává pouze kvůli zaevidování.

Období bezplatného cestování autobusy MHD nezvolila radnice náhodně. Zahrnuje totiž běžný i prázdninový provoz. Do města navíc začnou jezdit více i turisté. Pokud se akce osvědčí, chce ji město na podzim zopakovat znovu.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

„Ten jeden měsíc, který bude hradit město z vlastního rozpočtu ČSAD, stojí asi zhruba 270 00 korun,“ řekl starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka (ODS). Za zlepšení životního prostředí to ale stojí.

Ve Valašském Meziříčí mohou cestující bezplatně využívat autobusy MHD až do 14. července.