Lidovecké řady na Brněnsku opouští 44 členů, přijede Svoboda

Brno - KDU-ČSL opustilo na Brněnsku 44 členů. Potvrdil to dnes končící manažer lidovecké organizace Brno-venkov Petr Štědronský, který odchází do nové strany Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenbergra TOP 09. Podle něj většina bývalých lidovců nejspíš do TOP 09 zamíří. Krajské vedení přiznává, že situace na Brně-venkově je vážná. Jihomoravský tajemník strany Pavel Hořava předeslal, že z tohoto důvodu se s předsedy všech 81 místních sdružení chce sejít předseda Cyril Svoboda.

Podle Hořavy může být část členů v nynější situaci dezorientovaná. „Setkání organizujeme, aby předsedové mohli se Svobodou diskutovat a bavit se s ním o dalším směřování KDU-ČSL,“ řekl. Podle něj bude chtít Svoboda vyvrátit tvrzení odpadlíků KDU-ČSL, že strana směřuje doleva.

Mezi předsedy, kteří na setkání se Svobodou přijedou, budou patrně chybět zástupci Telnice na Brněnsku, odkud pochází vlivný poslanec a Kalouskův spojenec Ladislav Šustr. Dnes Hořava dostal mailem informaci, že všech 24 tamních členů z KDU-ČSL vystoupilo. Jejich předsedou byl dosud Šustrův syn a starosta Telnice Ladislav.

Od lidovců odešla podle Štědronského také skoro celá organizace v Těšanech na Brněnsku. Straníci sdružení kolem poslance a bývalého starosty Těšan Jana Husáka míří do TOP 09. Husák je zatím její nejvýraznější postavou na jihu Moravy, ve své poslanecké kanceláři na Mendlově náměstí v Brně zřídil jihomoravskou kancelář TOP 09. Lidé tam už mohou nosit přihlášky, byť podle Štědronského budou mezi členy přijati, až ministerstvo vnitra Kalouskovu stranu zaregistruje.

Dalším centrem podpory pro TOP 09 se podle Štědronského stávají Rosice na Brněnsku. Tamní místostarosta Josef Hájek zvolený za KDU-ČSL prý na Mendlovo náměstí nese deset přihlášek do nové strany.

Podle Štědronského opustí KDU-ČSL na Brněnsku víc než 50 lidí. Krajské vedení KDU-ČSL čísla nepopírá, podle Hořavy však kolem počtu odcházejících členů panují zmatky. Oficiální a platné odhlášky zatím viděl od dvou členů. Lidovecké vedení připouští, že situace na Brně-venkově je nepříjemná, protože neodcházejí řadoví členové. Členskou základnu na Brněnsku to však prý nepoloží, má přes 1800 členů.