Odmazat trestné body si mohou řidiči stále jen v Mostě

Most - Výcvikový areál společnosti Autodrom Most zůstává jediným místem, kde mohou řidiči absolvovat speciální kurz a odmazat si trestné body. Ministerstvo dopravy na základě právního rozboru ustoupilo od záměru dotovat zřízení dalších středisek ze Státního fondu dopravní infrastruktury, nebylo by to v souladu se zákonem, uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. V Mostě zahájili školení řidičů loni v září.

Podle Hanzelky ministerstvo tak nemá nástroje, jak vznik dalších středisek podpořit a vše nyní závisí na tržní poptávce. Nadále ale schvaluje myšlenku mít výcvikový areál pokud možno v každém kraji. Odmazání trestných bodů umožňuje nová úprava vyhlášky o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel.

Nejdále je s přípravou dalšího výcvikového střediska nejspíš Antonín Musil, který provozuje již 19 let autoškolu v Jihlavě. „Tři z pěti pracovišť máme již zkolaudovaných, kolaudace posledního je plánována na červen příštího roku. Tím splníme podmínky ministerstva a můžeme začít školit řidiče, kteří si budou chtít odmazat trestné body,“ uvedl Musil.

O školení řidičů ve speciálním kurzu na umazání bodů má zájem i firma Lokeren. Podle Ivany Čosové z firmy Lokeren by k tomu sloužil výcvikový areál v Berouně. Firma chtěla začít už letos na jaře, ale změnily se podmínky. Ministerstvo ustoupilo od dotací a záměru nepřeje ani současná politická situace.

Možnosti odepsat si tři trestné body už podle obchodního ředitele firmy Autodrom Most Luďka Diviše využily stovky lidí z celé země. Výcvik vyjde na 8 300 korun. Každý zájemce stráví v průběhu kurzu 3,5 hodiny v učebně, kde si osvojí teorii včetně dopravní psychologie, a další tři hodiny praktickým výcvikem na polygonu. Po úspěšném absolvování kurzu obdrží řidič potvrzení, na jehož základě může požádat o výmaz trestních bodů.

Podle zákona je školení na odpočet bodů určeno pouze řidičům, kteří nemají v součtu zaznamenáno více než 10 bodů za porušení právních předpisů a zároveň nemají žádný přestupek ohodnocen šesti a více body.