Sněmovna hladce schválila zahraniční mise českých vojáků

Praha - Poslanecká sněmovna hladce schválila plán nasazení českých vojáků v zahraničních misích v roce 2010. Materiál počítá s počtem až 550 vojáků v misi KFOR v Kosovu a až 535 vojáků v misi ISAF v Afghánistánu. Náklady na mise přijdou Českou republiku až na tři miliardy korun. Hladké schválení misí se očekává také v Senátu.

Dolní komora schvalovala mise s půlročním předstihem, aby se neopakovala situace z konce loňského roku, kdy levice plán misí na rozdíl od Senátu neschválila. Vláda vyšla vstříc ČSSD, když původní návrh počítal na afghánskou misi až s 600 vojáky. „Myslím si, že vojáci důstojně reprezentují naši zemi a že si to zaslouží. Ta nejistota, které byli vystaveni minulý rok, se nebude opakovat,“ pochvaluje si ministr obrany Martin Barták.

Ve sněmovně pro materiál zvedlo ruku 122 ze 173 přítomných zákonodárců. Proti podle očekávání hlasovali poslanci KSČM a čtyři sociální demokraté. Další poslanci z ČSSD se zdrželi, vedení jejich klubu jim před hlasováním doporučilo mise podpořit. V debatě k vládou předloženému dokumentu vystoupilo jen několik levicových poslanců.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

ČSSD vadí nejvíce mise v Afghánistánu, výhledově bude asi prosazovat úplné stažení českých vojáků z této země. Sociální demokraté také požadují harmonogram postupného stahování vojsk z Afghánistánu a budou trvat na tom, aby ministerstvo obrany do budoucna jasně stanovilo cíle, kterých chce ČR misemi dosáhnout.

Senát mise podpoří bez výhrad

Vládní plán zahraničních misí české armády podle všeho schválí i Senát. Jednomyslně mu to dnes doporučil jeho výbor pro zahraničí a obranu. Horní komora by měla plán projednat ještě tento týden v rámci své schůze.


„Jsem si vědom, že je to výsledek jistého kompromisu,“ uvedl senátor Jaromír Štětina (za SZ). Tomáš Jirsa (ODS) také podpořil záměr ministra obrany Martina Bartáka, aby napříště nemusel parlament schvalovat mise každoročně, ale proces rozhodování sladil s plánováním NATO i EU, které uvažují v horizontu jednoho roku až tří let. Vůli podepsat návrh misí už deklaroval i prezident.

Čeští vojáci zamíři i do Somálska nebo Čadu

Nejvíce vojáků bude v příštím roce pracovat v Kosovu, kde česká armáda v polovině roku převezme velitelskou odpovědnost za mnohonárodní uskupení, ve kterém působí. NATO plánuje v příštích letech své nasazení v KFOR omezovat. 

Do Afghánistánu do mise ISAF, kritizované sociálními demokraty i KSČM,
získala pro rok 2010 armáda mandát vyslat až 535 vojáků. Pracovat budou na letišti a velitelství alianční mise v Kábulu, až 110 pilotů a techniků bude
obsluhovat tři transportní vrtulníky v provincii Paktíja. Největší počet
vojáků se má podílet na práci Provinčního rekonstrukčního týmu v
provincii Lógar. Materiál přitom poněkud překvapivě uvádí, že Češi se v
Afghánistánu budou angažovat ještě po pět let.

Další jednotlivci v českých uniformách mají působit v Čadu, na Sinajském
poloostrově, nově v Bosně a Hercegovině a některých dalších
pozorovatelských misích OSN či Evropské unie. Novinkou je i zapojení tří
českých důstojníků do práce britského velitelství protipirátské námořní
operace EU Atalanta u pobřeží Somálska. Naopak v září se z Litvy stáhne jednotka Gripenů, která tam dosud zajišťuje ochranu vzdušného prostoru.